DruštvoKoronaTurizam

Za turističke aranžmane do 15. maja GRAĐANI ĆE DOBITI VAUČERE a ne povraćaj novca

SENIČIĆ

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić izjavio je danas da će “turistički aranžmani preko agencija iz Srbije čiji su polasci bili planirani do 15. maja biti otkazani prema uputstvima nadležnih“, a da će gradjanima čija su putovanja otkazana zbog epidemije korona virusa biti ponudjeni vaučeri.

Seničić je za Istraživačko-izdavački centar Demostat izjavio da “očekivati povrat novca nije realno”.

Za sada se otkazuju turistički aranžmani do 15. maja, tako su nam i nadležni sugerisali jer je u ovom trenutku sigurno da se ne očekuje smirivanje situacije do tada. Mi radimo sve što je u našoj moći da gradjanima koji su ovim pogodjeni ponudimo obeštećenje u vidu nekog vaučera koji bi mogao da se iskoristi u periodu od godinu dana za neke druge destinacije, kazao je Seničić a navodi se u saopšnju Demostat-a.

On je rekao da “što se tiče uplaćenih aranžmana za letovanje, onih posle sredine maja meseca, još uvek je rano da se govori o tome a gradjanima se savetuje da sačekaju pre otkazivanja”.

U slučaju sporazumnog raskida ugovora za putovanja (do 15. maja) agencije imaju obavezu da ponude iznos koji je uplaćen za taj aranžman da se putovanje realizuje na nekoj drugoj lokaciji ili na istoj lokaciji a u drugom terminu, uz uslov da taj novac stranka može da upotrebi za neko putovanje u narednih godinu dana kada god hoće, rekao je Seničić.

Seničić je rekao da se “naše agencije uskladjuju sa modelom po kome rade velike kompanije i da moli gradjane da imaju razumevanja za celokupnu situaciju”.

On ističe da će posebnih problema biti sa najskupljim turističkim aranžmanima na dalekim destinacijama koje nisu zahvaćene virusom jer oni ne prihvataju otkaze putovanja.

Na destinacijama kao što su recimo Zanzibar, Južna Afrika, Južna Amerika, gde nije proglašeno vanredno stanje, avio-kompanije normalno lete a hoteli su spremni za zakazane dolaske i oni imaju pravo da naplate svoje troškove u slučaju otkazivanja. Ti troškovi padaju na teret putnika, to je tako svuda u svetu, kazao je Seničić.

Prema njegovim rečima takvih aranžmana iz naše zemlje nema mnogo “ali je problem da se objasni tim ljudima da ne mogu da dobiju povraćaj novca niti neki drugi vid obeštećenja”.

Seničić naglašava da će se pratiti situacija te da će početkom maja biti zvaničnih saopštenja i predloženih rešenja ukoliko se vanredno stanje produži.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kako da uživate u lokalnoj kuhinji tokom putovanja

Ist Media

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X