Omogućiti rad akreditovanih medijskih radnika u vreme zabrane kretanja

49 0
Foto: Medija centar Beograd
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevalo je danas od Vlade Srbije da razjasni mere u vezi sa ograničavanjem kretanja gradjana izmedju 20 i 5 sati i da omogući rad akreditovanih medijskih radnika u tom periodu.

Medijsko pokrivanje može biti od krucijalnog značaja u vreme kriznih situacija tako što će omogućiti tačne, sveobuhvatne i pravovremene informacije. Medijski profesionalci mogu da doprinesu sprečavanju ili rešavanju odredjenih kriznih situacija tako što će se pridržavati najviših profesionalnih standarda, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Ukazali su na Smernice Komiteta ministara Saveta Evrope o zaštiti slobode izražavanja i informacija u kriznim situacijama od 26. septembra 2007. godine, kojima je propisano da bi države članice medijskim profesionalcima trebalo da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama u kriznim situacijama.

NDNV smatra da bi ograničavanje kretanja novinarima i drugim medijskim profesionalcima negativno uticalo na slobodu izražavanja, odnosno na pristup informacijama putem medija, piše u saopštenju.

Dodali su da bi nadležne vlasti koje su zadužene za krizne situacije trebalo medijskim profesionalcima, koji su akreditovani od svojih medijskih organizacija, da dozvole pristup kriznim područjima.

Apelovali su na sve medijske profesionalce da se u kriznim situacijama pridržavaju najviših profesionalnih i etičkih standarda, posebno imajući u vidu da u kriznim situacijama imaju posebnu odgovornost da javnosti obezbede tačne i bitne informacije, poštujući pri tom prava drugih ljudi, njihovu osetljivost izazvanu strahom i neizvesnošću.

NDNV je podsetio medijske poslodavce da su u obavezi da preduzmu mere zaštite bezbednosti novinara i medijskih radnika tokom njihovog izveštavanja u uslovima širenja zarazne bolesti COVID 19 i podsetili da je Evropska federacija novinara pozvala sve poslodavce da primene mere zaštite zdravlja novinara na radnom mestu.

NDNV je podsetio i da je objavio Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju i Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19) i pozvao kolege da ih koriste.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X