Za kategoriju teže zaposlivih lica, poslodavcima po 200 hiljada dinara

23 0
nsz

Osim programa zamozapošljavanja koje filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Boru realizuje svake godine u saradnji sa resornim ministarstvom  i lokalnom samoupravom, javnim pozivom „Subvencija za zapošljavanje lica iz kategorije teže zaposlivih” pomaže se  i poslodavcima.

Kako za Ist media objašnjava v.d. direktorka NSZ Lidija Načić, sklapanjem Ugovora o zapošljavanju iz kategorije teže zaposlivih lica, poslodavci u Boru i Majdanpeku dobijaju po 200 hiljada dinara, a u Negotinu i Kladovu (kao nerazvijenim opštinama), po 225 hiljada dinara.

Taj iznos se nakon sklapanja Ugovora isplaćuje u celosti poslodavcu. Obaveza poslodavca je da 12 meseci zaposlenom plaća poreze i doprinose za penziono i socijalno osiguranje. Tokom prošle godine najveći broj je zaposlen u Kladovu, 27 lica, kaže Lidija Načić.

Poslodavci imaju još jednu vrstu pomoći prilikom zapošljavanja novih radnika.

Uslov da dobiju povlastice je da je budući radnik minimum šest meseci bio na evidenciji NSZ. Poslodavac za takve radnike svakog meseca nakon uplaćenih poreza i doprinosa podnosi zahtev Poreskoj upravi za povraćaj sredstava. U zavisnosti od broja zaposlenih , zavisi i visina povraćaja. Do devet novozaposlenih poslodavcu se vraća 65%, do 99 povraćaj je 70% i za preko sto zaposlenih poslodavac dobija 75% uplaćenih poreza i doprinosa.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X