[VIDEO] Paraćinski srednjoškolci u poseti rudniku Čukaru Peki i Tehničkom fakultetu u Boru

191 0
Srednjoskolci iz Paraćina

Foto: Ist media

Učenici Mašinsko-elektrotehničke škole iz Paraćina, posetili su danas postrojenja Flotacije u rudniku bakra Čukaru Peki, a potom i Tehnički fakultet (TF) u Boru, kako bi se na licu mesta uverili u moderna postrojenja kompanije Srbija Ziđin Majning (SZM) i u sve prednosti koje im pruža borski Fakultet i omogućuje zaposlenje u SZM odmah nakon završenih studija.

Posetom 55 učenika sa smerova elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike, u pratnji profesora sa Tehničkog fakulteta, nastavljena je uspešna saradnja kompanije SZM sa ovom obrazovnom ustanovom Univerziteta u Beogradu. I ne samo da su Paraćinci prvi put posetili Bor, već su prvi put bili i u jednom rudniku.

Paraćinski srednjoškolci

Paraćinski srednjoškolci

Smerovi koje mi školujemo imaju u okviru praktične i blok nastave planirane posete kompanijama, gde želimo da kod učenika razvijamo interesovanje za tehnologiju i to ne samo onu koja je usko vezana za njihovo već i šire obrazovanje, obzirom na to da se oni odlučuju da studiraju na svim Tehničkim fakultetima. Ovde smo videli implementiranu najsavremeniju tehnologiju za upravljanje i kontrolu, i poštovanje najviših standarda što se tiče zaštite, a koji se primenjuju u svetskim kompanijama. Na lokaciji Čukaru Peki čuli smo da je u planu primena solarnih sistema obnovljivih izvora energije što je izuzetno interesantno s obzirom na to da mi kroz smer energetike imamo grupu predmeta posvećenu tome, a naravno uvodimo i novi smer od ove školske godine za obnovljive izvore energije, pa smo to iskoristili i napravili odličnu saradnju sa ovom perfektnom kompanijom. Videli smo da se dosta ulaže u ekologiju, da se primenjuju najsavremeniji standardi, najsavremenija oprema, zelene površine i parkovi znači mi smo na jednom izuzetnom lokalitetu, pravom zelenom rudniku“, rekao je diplomirani inženjer elektrotehnike Igor Jeftić, profesor Mašinsko elektrotehničke škole u Paraćinu.

Jeftić: Na lokaciji Čukaru Peki u planu je primena solarnih sistema obnovljivih izvora energije a mi kroz smer energetike imamo grupu predmeta posvećenu tome

Veoma sam zadovoljan onim što sam video. Najviše mi se dopalo što kompanija koristi najsavremenije informacione tehnologije i što u kompaniji radi dosta mladih ljudi, rekao je Nikola Đorđević, učenik MEŠ iz Paraćina.

Nikola Đorđević, učenik MEŠ iz Paraćina

Mladi srednjoškolci posetili su potom Tehnički fakultet u Boru a zatim i Studentski centar, kako bi se upoznali sa mogućnostima studiranja na studijskim programima: rudarstva, metalurgije, tehnologije i inženjerskog menadžmenta koje borski fakulet nudi kao jedina državna visokoškolska ustanova u ovom delu Srbije, koji pripada Univerzitetu u Beogradu.

Prof. dr Marija Panić, sa Tehničkog fakulteta u Boru, kazala je da su mladi srednjoškolci izrazili želju da posete i kompaniju Srbija Ziđin Majning, što je odlična prilika da vide šta to rade diplomirani inženjeri i kako primenjuju u praksi znanje koje su stekli na borskom fakultetu.

Prof. dr Marija Panić: Ponosni smo što brojni inženjeri sa našeg Fakulteta odmah dobijaju posao i napreduju

Kao fakultet, izuzetno smo ponosni  i želimo da istaknemo da veliki broj naših inženjera radi na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji, upravo zahvaljujući stečenim iz struke, kao i veštinama upravljanja i organizovanja koje su stekli na našem fakultetu. Imajući u vidu da je trenutna potreba za inženjerskim profilima koje naš fakultet obrazuje veoma velika, ovom prilikom pozivam đake iz Bora, okruženja, a i šire, da upišu Tehnički fakultet u Boru, jer će sigurno nakon diplomiranja imati velike mogućnosti za zaposlenje, i u ovakvoj vrsti rudarske kompanije, a naravno da ih nakon toga čeka sjajna budućnost, mogućnost za napredovanje i za razvoj profesionalne karijere, izjavila je Marija Panić.

Kako je istakao Šu Čao, menadžer Službe za ljudske resurse u Srbija Ziđin Majningu, kompanija snažno podržava obrazovanje i nauku.

Šu Čao: Nudimo mogućnost zaposlenja mladim i obrazovanim ljudima i sa srednjom školom, posebno sa fakultetskom diplomom

Smatramo da je znanje najvažnije, a da su mladi talenti budućnost naše kompanije. Veoma uspešno sarađujemo sa obrazovnim institucijama, školama i fakultetima i veoma nam je drago što možemo da ugostimo toliko mladih ljudi koji su zainteresovani da posete našu kompaniju. Zajedno sa Tehničkim fakultetom u Boru realizujemo program stručne prakse koji mladima pruža mogućnost da kroz prizmu prakticnog rada u kompaniji primene sve ono što su godinama učili. Takođe, kroz mentorski program sprovodimo koncept ulaganja u buduće poslovne lidere, pružajući pomoć novim kolegama da nauče više, a starije kolege podstičemo da podele svoja znanja i iskustva. Nudimo mogućnost zaposlenja mladim i obrazovanim ljudima i sa srednjom školom, posebno sa fakultetskom diplomom. Svi mi koji radimo u sluzbi ljudskih resursa vidimo da imamo dosta talentovanih kolega i snažno ih podržavamo planiranjem karijere, dodatnim obukama, unapređenjima. Srbija Ziđin Majning posluje u Srbiji, pripada Srbiji. Devedeset odsto zaposlenih su naše kolege koji su državljani Srbije i koji su u Bor došli iz raznih krajeva zemlje. Naša vrata su zaista otvorena za sve koji žele da rade, postignu uspeh i napreduju, naglasio je Šu Čao, menadžer Službe za ljudske resurse u Srbija Ziđin Majningu.

Prilikom posete rudniku Čukaru Peki, đaci su bili u prilici da vide i elektro postrojenja u pogonu drobljenja. Kako su istakli, vrlo su zadovoljni posetom, a mnogi od njih već i razmišljaju o studijama na Tehničkom fakultetu u Boru, kao i radu u kompaniji Srbija Ziđin Majning.

Srednjoškolci su se tokom posete Tehničkom fakultetu informisali o studijskim programima i o svim beneficijama koje im pruža studiranje u Boru, u jednoj od najrenomiranijih obrazovnih ustanova u Srbiji.

Prof. dr Dragan Manasijević
Prof. dr Dragan Manasijević

Profesori i asistenti borskog Fakulteta bili su im domaćini u modernim i dobro opremljenim laboratorijama u kojima se odvija praktična nastava.

Laboratorija Tehničkog fakulteta u Boru

Posetom Studentskom centru uverili su se da po niskim cenama mogu obezbediti smeštaj i ishranu tokom studiranja, a više informacija mogu dobiti na sajtu na linku OVDE.

Studentski centar Bor
Čitaonica je otvorena 24 sata
Studentski centar Bor
Studentska menza sa bogatim menijem i tri obroka

Studentski centar Bor

Studentski centar Bor

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X