U kovid ambulanti uveden ANTIGENSKI TEST na koronu, rezultati za 15 minuta

1632 0
antigenski test

BOR – Usled velikog broja prijema pacijenata u borskoj kovid ambulanti, započeo je i novi način testiranja takozvanim antigenskim testovima koji se rade na licu mesta a rezultati dobijaju u roku od 10 do 15 minuta.

Validnost tog testa je 98 posto, a koliko je test pokazao negativnost kod pacijenta koji ima simptome korona virusa, onda se posle 10 dana radi kontrolni PCR test. U tom periodu pacijent treba da se izoluje od ukućana, kaže direktorka Doma zdravlja dr Vesna Radosavljević.

Direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović, objasnio je da antigenski test pokazuje prisustvo čestica virusa, ima veliku senzitivnost, i zato se koristi u novonastaloj situaciji. Jer, ukoliko se tim testom potvrdi prisustvo virusa, nema potrebe za PCR testom koji ima isti značaj.

Prema preporukama, jako je važno da se antigenski test uradi prvih pet dana od pojave simptoma, naglasio je dr Joksimović.

U Opštoj bolnici u Boru trenutno je hospitalizovan 71 bolesnik sa respiratornim tegobama, od čega je 58 osoba pozitivno na korona virus, dok je troje bolesnika i dalje na respiratorima.

Trenutno je 40 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus od čega je četvoro na bolničkom lečenju.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

čitulje bor

ČITULJE

Posted by - 1. septembra 2022. 0
  RASPORED SAHRANA NA NOVOM BORSKOM GROBLJU  Za 27. septembar 2022. 12:00 Aničić Milojka (1946)            …
X