Društvo

U Boru DAN RUDARA zbog epidemije obeležen skromno, sa malo gostiju i puno dima iz pogona topionice

BOR, (IST Media, foto:istmedia) – Dan rudara, 6. avgust, obeležen je i ove godne u Boru gde su, u znatno skrominijim uslovima zbog epidemije korona virusa, najzaslužnijima u kompaniji Serbia Zijin Copper (Ziđin) dodeljene nagrade “Inženjer Šistek”.

Priznanja su dobili Marijana Filipovski, Nenad Đorđevi., Slobodan Mišić i Miloš Rangelov.

Geolog Marijana Filipovski, zahvalila se u ime svih nagrađenih, uz napomenu da je nagrada “Inženjer Šistek” najveća nagrada u rudarstvu i potvrda da je neko uvideo rad i to vrednovao.

Proteklih godinu i po dana bili smo svedoci brojnih promena koje su se desile u našem preduzeću. Od modernizacije rudarskih i metalurških postrojenja, intenzivnijih geoloških istraživanja, do velikih ulaganja u ekologiju i zaštiti životne sredine. Poboljšali su se uslovi za rad i zadovoljstvo je raditi u takvoj kompaniji, rekla je Filipovski i naznačila da nagrada pripada i njenim kolegama u geologiji.

Pored menadžmenta kompanije Ziđin, skromnoj svečanosti prisustvovali su i je još uvek aktuelni ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić, čelnici Bora, Majdanpeka i Upravnog okruga.

Ministar Antić, koga je po dolasku u Bor sačekalo poslovodstvo kompanije Ziđin ali i oblak sumor dioksida, poželeo je svim rudarima u Srbiji srećan praznik.

Čestitam praznik svima koji rade u najdinamičnijem delu srpske privrede, gde postižemo odlične rezultate u teškim vremenima kada se čitav svet suočava sa izazovima izazvanim epidemijom. I pored toga, rudarski sektor u Srbiji je uspeo da se održi čvrsto obema nogama na zemlji, da ne “klecne” i da zabeleži odlične rezultate, rekao je Antić.

On je ocenio da je rudarstvo u ovom trenutku jedna od “okosnica srpske ekonomije”.

U prvih šest meseci ove godine rudarstvo je zabeležilo rast proizvodnje od 3,8 procenata, od čega više od 20 procenata predstavlja eksploatacija metala. Ključni doprinos tome dalo je upravo strateško partnerstvo države sa kompanjom Ziđin, rekao je Antić.

On je ocenio da je Srbija najjača regionalna rudarska industrija, i na svetskoj mapi označena kao jedna od najatraktivnijih rudarskih destinacija sa ogromnim rudarskim potencijaolom.

U ovom trenutku u Srbiji je 175 istražnih polja na kojima radi veliki broj domaćih i stranih kompanija sa dobrim rezultatima. Oni pokazuju da je 2019. u istraživanje investirano 140 miliona dolara, rekao je Antić, i pozvao mlade ljude da u narednom periodu upisuju rudarska zanimanja.

Dodao je da će Vlada Srbije snažno pomoći sve investicione cikluse i biti snažan garant svim ljudima u Srbiji da će rudarstvo biti moderno, uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Pored rezultata Ziđin, na istoku će odskočne daske biti budući rudnik bakra Čukaru Peki a u zapadnoj Srbiji Rio Tinto sa rudom jadarit, kazao je ministar.

Dotakao se i ekologije, rekavši da je upoznat sa nasleđenim ekološkim problemima sa kojima je suočen Ziđin, ali da je ta kompanija posvećena da se oni reše i da to treba da im bude prioritet.

Praznik radnicima čestitao je i direktor Serbia Zijin Copper Ximing Jian.

On je rekao da je u prvoj polovini ove godine na rad uticala epidemja virusa, ali da su zaposleni bez obzira na to uspeli da ostvare sve planove proizvodnje.

Ove godine smo zaposlili preko 100 novih radnika, a od januara do juna ove godine neto dohodak se povećao za 35,05 procenata, rekao je Ximiang.

Ziđin je u donacije u Srbiji uložio više od milion američkih dolara, za ekologiju je do sada izdvojeno 35 miliona dolara, a u rekonstrukciju pogona i proširenje proizvodnje investirano je 380 miliona dolara.

On je izrazio očekivanje da će uz pomoć Vlade Srbije i svih zaposlenih, uspeti da Srbiju postavi na drugo mesto u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X