U borskoj bolnici nema uslova za bezbolne porođaje od 1. januara

522 0

BOR (IST Media, Ivana MIlovanović) Iako je najavljeno da će od Nove godine epiduralna anestezija biti besplatna za sve porodilje u svim državnim porodilistima, porodiljama u borskoj bolnici bezbolni porođaj neće biti omogućen od 1. januara. Najvažniji razlozi zbog čega se u narednoj godini porodiljama, koje to budu zahtevale, neće davati epiduralna anestezija, jesu nedovoljan broj anesteziologa, kao i nedostatak obučenog kadra.

 

bolnica 2Načelnik odeljenja Ginekologije Opšte bolnice u Boru, doktor Goran Golubović izjavio je za IST Media da, što se ginekologije tiče, nema nikakvih prepreka za izvođenje bezbolnog porođaja, međutim, problem je u nedostatku anestezološkog kadra.

 

Anesteziologa nema dovoljno, a veliki problem predstavlja i edukacija zaposlenih za te potrebe“, rekao je Golubović

 

Načelnica anestezologa u borskoj bolnici, doktorka Sonja Ilić, istakla je da u borskoj bolnici radi svega sedam anesteziologa, što je nedovoljan broj i za svakodnevne intervencije.

 

„Osim što nas nema dovoljno, veliki problem je i edukacija. Ukoliko nam Ministarstvo zdravlja bude omogućilo da idemo na obuke, mi ćemo biti u mogućnosti da izvodimo takve zahvate“, rekla je Ilić.

 

Epiduralna anestezija trenutno u nekim porodilištima u Beogradu košta 12.000 dinara, u pojedinim je besplatna, a u nekim porodilištima u Srbiji se i ne nudi. U mnogim zemljama EU ova usluga nije standardna već godinama unazad.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X