Tri i po decenije od smrti ZORANA RADMILOVIĆA

179 0
djuricic zoran radmilovic

Na fotografiji: Vladimir Đuričić kraj spomenika

 

ZAJEČAR, (IST Media, foto: pozorište ZR) Zaječar je obeležio 35 godina od smrti velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta Zorana Radmilovića. Tim povodom, glumci Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Nataša Petrović, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević, položili su cveće na njegov spomenik.

Od kada je spomenik podignut 2008. godine, svakog 21.jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih  glumaca i najvećih komičara.

Raditi u pozorištu  koje nosi ime Zorana Radmilovića nije odgovornost samo prema Zoranu, već i prema svom snu. Svaki glumac koji  odraste u Zaječaru sanja da bude kao Zoran, tako da je rad u zaječarskom teatru za mene poštovanje sopstvenog sna preko lika i dela velikog glumca, rekao je tim povodom glumac zaječarskog pozorišta Branislav Mijatović.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, u izjavi za medije naglasio je da su veliki majstori glume, među kojima je i Zoran Radmilović, od pojedinih  uloga napravili sjajne zvezde koje i danas sijaju neprolaznim sjajem, kao što su uloge u pozorišnim predstavama „Kralj Ibi” i „Radovan III”, u tv serijama “Priče iz Nepričave”, “Majstorska radionica“, filmu “Maratonci trče počasni krug”

U zaječarskom  Pozorištu sa velikom pažnjom i  ljubavlju decenijama  negujemo uspomenu na našeg velikog glumca Zorana Radmilovića. Naredne godine planiramo obeležavanje  dva velika jubileja: 30 godina pozorišnog festivala  „Dani Zorana Radmilovića” i 75 godina od osnivanja zaječarskog pozorišta, rekao je Đuričić.

Nada se da će se i ove godine u drugoj polovini oktobra održati 29. Zoranovi dani, ukoliko to epidemiološka situacija sa korona virusom dozvoli.

Nadamo se da krajem avgusta nećemo odložiti “Antika fest” na Romulijani i Međunarodnu likovnu koloniju u Gamzigradu.  Takođe, za početak naredne pozorišne sezone, imamo spremnu premijeru predstave “Bliži nebu”, po tekstu i u režiji Željka Hubača, čija je generalna proba održana krajem juna. Predstavom “Kazabalkan” Irfana Mensura planiramo da zatvorimo “Dane Zorana Radmilovića”, kaže Đuričić.

Zoran Radmilović rođen je u Zaječaru 11.maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X