Naslovi.netTurizamНекатегоризовано

Tradicionalna jela i stari zanati u Sokobanji

SOKOBANJA (IST Media) Kada za nekoga kažu da ima „zlatne ruke” onda je on majstor svog zanata. Upravo se ti majstori svakog leta, već 34. godinu za redom okupljaju u Sokobanji na manifestaciji „Zlatne ruke”, gde se takmiče u pripremanju starih, zaboravljenih jela, veštinama starih zanata i narodnim rukotvorinama.

 

zlatne ruke 1

 

Ove godine oko 120 takmičara nadmetalo se u tri kategorije: pripremi starih jela, ručnim radovima i kategoriji zanati i suveniri. Tročlani žiri, koji su činili Olgica Miljković iz TO Srbije, Danijela Radovanović, glavni restaurator  tekstila Etnografskog muzeja u Beogradu i predsednik žirija, poznati kuvar, Saša Mišić, bili su na mukama da od najveštijih ruku odaberu najbolje.

 

U kategoriji starih jela pobednik je Udruženje „Izvorsko zrno“ iz Pirota, najbolji ručni rad u toku manifestacije izradila je Dragica Radovanović iz Šarbanovca kod Sokobanje, a nagradu za očuvanje tradicije starih zanata dobila je „Tuna 95“ iz Aleksinca.

 

 

zlatne ruke 2

 

Učesnika je ove godine bilo više nego prethodnih, ali je i broj posetilaca bio i više nego zadovoljavajući. Osim saveta o pripremi nekog tradicionalnog jela, posetioci su bili u prilici da degustiraju izložene specijalitete.

 

Manifestacija „Zlatne ruke“, koju organizuje Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja, aktuelni je nosilac najvišeg priznanja u turizmu u našoj zemlji – „Turistički cvet“.

 

Tekst je urađen uz pomoć opštine Sokobanja koja sufinansira projekat IST Media – “Sokobanja oko sveta”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Četvrta NEGOTINSKA BUĆKA” – Kusjak 2024. od 27. do 28. jula

Ist Media

Kako da uživate u lokalnoj kuhinji tokom putovanja

Ist Media

Sanirana četiri kilometra puta od Donje Bele Reke do fabrike kreča Zagrađe. Od Ziđina 200 tona rizle

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X