Tradicionalna jela i stari zanati u Sokobanji

Objavljeno at 13:08
497 0

SOKOBANJA (IST Media) Kada za nekoga kažu da ima „zlatne ruke” onda je on majstor svog zanata. Upravo se ti majstori svakog leta, već 34. godinu za redom okupljaju u Sokobanji na manifestaciji „Zlatne ruke”, gde se takmiče u pripremanju starih, zaboravljenih jela, veštinama starih zanata i narodnim rukotvorinama.

 

zlatne ruke 1

 

Ove godine oko 120 takmičara nadmetalo se u tri kategorije: pripremi starih jela, ručnim radovima i kategoriji zanati i suveniri. Tročlani žiri, koji su činili Olgica Miljković iz TO Srbije, Danijela Radovanović, glavni restaurator  tekstila Etnografskog muzeja u Beogradu i predsednik žirija, poznati kuvar, Saša Mišić, bili su na mukama da od najveštijih ruku odaberu najbolje.

 

U kategoriji starih jela pobednik je Udruženje „Izvorsko zrno“ iz Pirota, najbolji ručni rad u toku manifestacije izradila je Dragica Radovanović iz Šarbanovca kod Sokobanje, a nagradu za očuvanje tradicije starih zanata dobila je „Tuna 95“ iz Aleksinca.

 

 

zlatne ruke 2

 

Učesnika je ove godine bilo više nego prethodnih, ali je i broj posetilaca bio i više nego zadovoljavajući. Osim saveta o pripremi nekog tradicionalnog jela, posetioci su bili u prilici da degustiraju izložene specijalitete.

 

Manifestacija „Zlatne ruke“, koju organizuje Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja, aktuelni je nosilac najvišeg priznanja u turizmu u našoj zemlji – „Turistički cvet“.

 

Tekst je urađen uz pomoć opštine Sokobanja koja sufinansira projekat IST Media – “Sokobanja oko sveta”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

EPS: Struja neće poskupeti

Piše - 1. June 2016. 0
SRBIJA (IST Media, Beta) Cena struje u Srbiji, iako je najniža, ostaće nepromenjena zahvaljujući efikasnom poslovanju i uštedama koje je…

Takmičenje u klizanju

Piše - 5. February 2014. 0
BOR, (IST Media) Na gradskom klizalištu će se u subotu 8. februara, sa početkom u 10 časova održati četvrto po redu…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X