Tradicionalna jela i stari zanati u Sokobanji

Objavljeno at 13:08
686 0

SOKOBANJA (IST Media) Kada za nekoga kažu da ima „zlatne ruke” onda je on majstor svog zanata. Upravo se ti majstori svakog leta, već 34. godinu za redom okupljaju u Sokobanji na manifestaciji „Zlatne ruke”, gde se takmiče u pripremanju starih, zaboravljenih jela, veštinama starih zanata i narodnim rukotvorinama.

 

zlatne ruke 1

 

Ove godine oko 120 takmičara nadmetalo se u tri kategorije: pripremi starih jela, ručnim radovima i kategoriji zanati i suveniri. Tročlani žiri, koji su činili Olgica Miljković iz TO Srbije, Danijela Radovanović, glavni restaurator  tekstila Etnografskog muzeja u Beogradu i predsednik žirija, poznati kuvar, Saša Mišić, bili su na mukama da od najveštijih ruku odaberu najbolje.

 

U kategoriji starih jela pobednik je Udruženje „Izvorsko zrno“ iz Pirota, najbolji ručni rad u toku manifestacije izradila je Dragica Radovanović iz Šarbanovca kod Sokobanje, a nagradu za očuvanje tradicije starih zanata dobila je „Tuna 95“ iz Aleksinca.

 

 

zlatne ruke 2

 

Učesnika je ove godine bilo više nego prethodnih, ali je i broj posetilaca bio i više nego zadovoljavajući. Osim saveta o pripremi nekog tradicionalnog jela, posetioci su bili u prilici da degustiraju izložene specijalitete.

 

Manifestacija „Zlatne ruke“, koju organizuje Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja, aktuelni je nosilac najvišeg priznanja u turizmu u našoj zemlji – „Turistički cvet“.

 

Tekst je urađen uz pomoć opštine Sokobanja koja sufinansira projekat IST Media – “Sokobanja oko sveta”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X