Svakog utorka besplatna pravna pomoć za manjine

695 0

BOR (Slađana VDT, Ist media) Od danas, 28 januara u prostorijama Društva za kulturu Vlaha/Rumuna severoistočne Srbije „Ariadnae Filum“, a u saradnji sa Mrežom Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, svakog utorka od 10 do 16 časova dežuraće advokatski tim za pružanje pravne pomoći za sve pripadnike manjina u Opštini Bor.

 

Sporazum za pružanje besplatne pravne pomoći potpisali su Zaviša Žurž ispred Društva za kulturu Vlaha/Rumuna severoistočne Srbije, Predrag Balašević lider preimenovane Vlaške narodne stranke, Ramis Mamutovski ispred Društva Roma i Dušan Prvulović iz Mreže CHRIS.

 

Copy of Drustvo za kulturu Vlaha

 

„Bilo da se radi o pripadnicima nacionalnih manjina, Vlasima, Romima, bilo da su u pitanju pripadnici LGBT zajednice, sve pomenute i druge ranjive grupe će u slučajevima diskriminacije dobiti besplatnu pravnu pomoć“, rekao je Prvulović na konferenciji za novinare.

 

Mreža CHRIS pruža direktnu besplatnu pravnu pomoć građanima i analizira slučajeve nepoštovanja ljudskih prava u cilju izmene i dopune postojećih zakonskih i podzakonskih propisa.

 

Od osnivanja službe za pružanje besplatne pravne pomoći 1999. godine do sada, od 89 pokrenutih slučajeva domaći sudovi su 23 rešili u korist građana.

 

Osam slučajeva je pokrenuto i ispred Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, od čega su dva slučaja okončana nagodbom u korist žrtava, prilikom čega je Republika Srbija morala da isplati ukupno 13.500 evra.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X