Reservoir Minerals proglasio početne resurse od 1,7 miliona tona bakra

236 0
reservoir minerals
Foto: Reservoir Minerals

BOR (Slađana VDT, Ist media) Kanadska kompanija Reservoir Minerals, zvanično je proglasila početne resurse na projektu Čukaru Peki južno od Bora, sa ukupno 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 procenta i sa 1,5 grama zlata po toni.

 

Radi poređenja, kako se navodi na sajtu RTB Bor, podzemni rudnici “Jama” zajedno za nalazištem “Borska reka”, ima ukupno 5,5 miliona tona bakra i 165 tona zlata, ali sa znatno manjim prosečnim sadržajem od 0,54 % bakra i 0,16 zlata.

 

U pitanju su prve procene koje je izvršila nezavisna rudarska konsultantska firma “SRK” iz Velike Britanije, prilikom čega je ova britanska kompanija dala preporuku da se u geološko istraživanje dodatno uloži 20 miliona dolara, kako bi projekat prešao u fazu veće sigurnosti.

 

Rezultati se odnose na podatke dobijene geološkim istraživanjem u pripovršinskom delu projekta, i ne obuhvataju one na većoj dubini, koji će dodatno morati biti priloženi za dalju nezavisnu procenu resursa.

 

Inače, na projektu Čukaru Peki vršeno je istražno bušenje i do 2.160 m dubuko ispod tla.

 

Saopštenje kompanije Reservoir Minerals kaže da, ukoliko projekat nastavi da se razvija u pravcu otvaranja rudnika, biti primenjena podzemna eksploatacija. To podrazumeva da će projekat biti ekonomičan samo u slučaju da prosečan procenat sadržaja bakra bude iznad jednog procenta.

 

Nakon daljeg geološkog istraživanja u narednim godinama, količine bakra i zlata utvrdiće se sa većom sigurnošću, a do rudnika će doći samo u slučaju da se projekat pokaže kao ekonomski isplativ.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X