Reservoir Minerals proglasio početne resurse od 1,7 miliona tona bakra

595 0
reservoir minerals
Foto: Reservoir Minerals

BOR (Slađana VDT, Ist media) Kanadska kompanija Reservoir Minerals, zvanično je proglasila početne resurse na projektu Čukaru Peki južno od Bora, sa ukupno 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 procenta i sa 1,5 grama zlata po toni.

 

Radi poređenja, kako se navodi na sajtu RTB Bor, podzemni rudnici “Jama” zajedno za nalazištem “Borska reka”, ima ukupno 5,5 miliona tona bakra i 165 tona zlata, ali sa znatno manjim prosečnim sadržajem od 0,54 % bakra i 0,16 zlata.

 

U pitanju su prve procene koje je izvršila nezavisna rudarska konsultantska firma “SRK” iz Velike Britanije, prilikom čega je ova britanska kompanija dala preporuku da se u geološko istraživanje dodatno uloži 20 miliona dolara, kako bi projekat prešao u fazu veće sigurnosti.

 

Rezultati se odnose na podatke dobijene geološkim istraživanjem u pripovršinskom delu projekta, i ne obuhvataju one na većoj dubini, koji će dodatno morati biti priloženi za dalju nezavisnu procenu resursa.

 

Inače, na projektu Čukaru Peki vršeno je istražno bušenje i do 2.160 m dubuko ispod tla.

 

Saopštenje kompanije Reservoir Minerals kaže da, ukoliko projekat nastavi da se razvija u pravcu otvaranja rudnika, biti primenjena podzemna eksploatacija. To podrazumeva da će projekat biti ekonomičan samo u slučaju da prosečan procenat sadržaja bakra bude iznad jednog procenta.

 

Nakon daljeg geološkog istraživanja u narednim godinama, količine bakra i zlata utvrdiće se sa većom sigurnošću, a do rudnika će doći samo u slučaju da se projekat pokaže kao ekonomski isplativ.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X