Danas Onlajn debata – NE MOGU DA DIŠEM

68 0

BOR, (IST Media) U okviru inicijative “Mladi protiv aerozagađenja”, koju sprovodi neformalna grupa mladih “Mladi menjaju”, 16. jula od 18 časova biće organizovana prva onlajn debata na temu aerozagađenja u Boru pod nazivom “Ne mogu da dišem”.

U debati učestvuju Ilija Đuričić, lider grupe “Mladi menjaju” i profesor hemije Slavoljub Kostić koji će pružiti širi osvrt na efekte povećanog nivoa aerozagađenja i njegove posledice, dok razgovor moderira Marija Pešić iz Asocijacije za razvoj grada.

Cilj debate je, kako je naveo organizator, bolje upoznavanje, primarno mladih, sa problemom aerozagađenja koje intenzivno pogađa građane Bora poslednjih godina.

Bor, kao rudarski grad, decenijama je suočen sa problemom aerozagađenja koje je delimično umanjeno rekonstrukcijom pogona Rudarsko- topioničarskog basena 2015. godine, ali je nakon preuzimanja rudarskog basena od strane kineske kompanije Ziđin aerozagađenje višestruko uvećano, što potvrđuju i zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine, .

Iznose se podacima agencije da je samo u 2019. godini u Boru 199 puta zabeležena uvećana vrednost sumpordioksida u odnosu na dozvoljene granice.

Reakcije nadležnih institucija i gradskih čelnika na nezadovoljstvo građana i podatke koji potvrđuju aerozagađenje koje je često bilo karakterisano kao “opasno po zdravlje”, bile su blage i nisu dovele do pomaka u rešavanju problema aerozagađenja.

Organizator zato poziva sve zainteresovane da se priključe onlajn debati putem Google Meet platforme na OVOM LINKU. Za učešće u debati neophodno je korišćenje Gmail naloga.

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se septembra 2019. godine radi zajedničkog pokušaja rešavanja problema aerozagađenja u Boru. Želja grupe mladih Borana je da animira javnost, pruži predloge za rešavanje problema zagađenja, kao i da se kao građani aktivno uključe u rešavanje problema aerozagađenja.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X