DruštvoEkonomija

SSP: Ziđin hteo da kompletno renovira Topionicu, država insistirala da se proizvodnja nastavi

SSP

BOR – Gradski odbor Stranka slobode i pravde SSP, prozvao je Ministarstvo rudarstva i energetike jer nije u zakonskom roku odgovorilo na informaciju od javnog značaja, a koja se odnosi na pitanje koji je hemijski sastav koncentrata korišćenog u toku 2019. godine u kompaniji Serbia Zijin Copper (Ziđin).

SSP u saopštenju još navodi da ni posle godinu dana nemju povratne informacije iz Tužilaštva o statusu krivičnih prijava na osnovu Zakona o zaštiti vazduha i zaštite životne sredine protiv direktora kompanije Zijin Copper, gradonačelnika Bora i tadašnjeg ministra Zaštite životne sredine Gorana Trivana.
Ova stranka upozorava da je, nakon remonta, Topionica bakra ponovo počela sa radom, i da je ponovo zabeleženo prekoračenje zakonom dozvoljenih graničnih vrednosti koncentracije štetnih materija u vazduhu.
I gradska i republička vlast su dokazale, u Ugovoru o strateškom partnerstvu, a onda i neradom institucija, da im je zdravlje Borana, kao i poštovanje zakona, mnogo manje bitno od profita stranog investitora, od svoje lične koristi, kao i od političke podrške koju time mogu da dobiju, ocenila je SSP.

Borski odbor SSP ima saznanja da je kineski menadzment predložio da se proizvodnja u Topionici u potpunosti zaustavi, da se uradi kompletna rekonstrukcija i izgradnja, a da u toku tog procesa radnici budu raspoređeni na druga radna mesta u kompaniji, ali da je srpska Vlada odbila taj predlog insistirajući na ponovnom pokretanju proizvodnje, uz uslov da se održi kvalitet vazduha iz 2018. godine.

SSP zaključuje da je sa postojećom tehnologijom nemoguće povećati proizvodnju bakra, i da ovaj slučaj, kao i više prethodnih, pokazuju da odgovornost nije samo na stranom investitoru nego i na “onima koji mu dozvoljavaju da krši zakon, a praktično ga i usmeravaju ka tome”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X