EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Spaskovski žestoko optužio SNC Lavalin. Nakon požara nas ostavili na cedilu

BOR, 24. septembra 2016. (Beta) Kompanija “SNC Lavalin”, koja je izgradila novu topionicu i fabriku sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, odbila je da učestvuje u remontu nakon požara dok je ta kanadska firma uhodavala rad postrojenja, rekli su danas u RTB. 

 

“Za samo pet dana remonta otklonjene su sve posledice prošlogodišnjeg požara u Fabrici sumporne kiseline izazvan pod rukovodstvom kanadske kompanije SNC Lavalin. Kanađani su nas bukvalno ostavili na cedilu i oglušili su se o mnoge pozive da se sretnemo sa njima, o čemu je upoznata kanadska ambasada”, rekao je danas generalni direktor RTB, Blagoje Spaskovski.

 

sumporna_20160924_112040

Obećanje: Iz sumporne bez gasova nad Borom

 

On je rekao da se nada da Srbija više neće imati ovakve poslovne partnere.

 

“Stidim se takvih partnera i poslovnih odnosa i nadam se da u Srbiji više neće raditi ovakvi projektanti”, rekao je Spaskovski.

 

Prema njegovim rečima, jedina dobit od ovakvog ponašanja SNC Lavalina je u tome što su radnici RTB-a i stručni tim “stasali da mogu sami voditi tehnologiju” nove fabrike čija je izgradnja koštala 135 miliona evra za koji je država Srbija garantovala kredit kod kanadske EDC Banke.

 

sumporna_20160924_112052

Inženjeri se uzdali u sebe i radnike RTB

 

“Tek od sutra ćemo imati projektovane parametre i u tehnoilogiji i u ekologiji, sa iskorišćenjem 98 procenata na čistoći vazduha”, kazao je Spaskovski.

 

Zbog problema u proizvodnji, u Boru je nekoliko dana zaredom bilo povećano aerozagađenje sumpordioksidom.

 

Spaskovski je rekao da je remont koštao oko 25 miliona dinara, da je deo novca nadoknađen kod jedne osiguravajuće kuće, ali da je gubitak na proizvodnji bakra oko pet miliona dolara.

 

Govoreći o proizvodnji, Spaskovski je naglasio da je dnevna proizvodnja bakra u koncentratu juče dostigla 153 tone, te da je to najbolji dokaz da, ukoliko se otklone „uska grla“ u proizvodnji, za šta je potreban kapital, mesečna produkcija u basenskim rudnicima može bez problema dostići 4.500 tona bakra u koncentratu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X