Nov način izbora direktora javnih preduzeća. Bez zamenika ali može biti sedam izvršinih

429 0

BOR, (IST Media, S.T.) Pred odbornicima Skupštine opštine Bor, na sutrašnjoj sednici lokalnog parlamenta naći će se predlog Odluke o usklađivanju poslovanja javnih komunalnog preduzeća sa Zakonom o javnim preduzećima, čime je predviđen drugačiji izbor direktora.

 

Novina u izboru direktora javnih preduzeća je u tome što odbornička većina više neće moći da sa liste kandidata izabere bilo kog koji se javio na konkurs, već će biti imenovan prvi kandidat sa liste za koga je Komisija utvrdila da ispunjava sve uslove, odnosno, koji je sakupio najviše bodova. Ovaj predlog treba da odobre odbornici SO Bor, a ukoliko do toga ne dođe, konkurs se ponavlja.

 

Novost je da u javnom preduzeću više neće biti zamenika direktora, ali je ostavljena mogućnost za postavljanje čak sedam izvršnih direktora.

 

direktor2

ilustracija: freepik.com

 

Dosadašnji postupak, koji je podrazumevao da organ za imenovanje (SO Bor) može imenovati bilo koga sa liste kandidata ili čak nikoga, Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je kao veliko ovlašćenje lokalne samouprave, i stvaranje mogućnosti za zloupotrebu.

 

Prema novom Zakonu o javnom preduzežima, za direktora javnog preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava neke od uslova među kojima su da ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, odnosno na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, master strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama ili specijalističkim strukovnim studijama.

 

Zatim, da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, da ima radno iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, da nije član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke, i da nije osuđivano na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.

 

Lice koje se bira za izvršnog direktora mora imati tri godine radnog iskustva na poslovima za koje će biti zadužen u javnom preduzeću.

 

Do sada nismo uspeli da prikupimo podatke ko od sadašnjih direktora u javnim borskim preduzećima ne ispunjava uslove iz novog zakona, ali će po svemu sudeći u nekim preduzećima biti promena na čelnim pozicijama.

 

Vršilac dužnosti direktora može se imenovat na period od  najviše jedne godine i ne može biti dva puta imenovan.

 

I vršilac dužnosti direktora, takođe mora ispunjavati nove, strožije uslove, kao u slučaju imenovanja direktora.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X