Spaskovski: RTB će ponuditi u većinsko vlasništvo tri svoja rudna ležišta

923 0

BOR, 4. avgusta 2014. (Beta) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, izjavio je danas da se uskoro očekuje raspisivanje poziva za strateškog partnera u tri rudna ležišta bakra u Boru i Majdanpeku.

 

“Već u avgustu očekujemo raspisivanje poziva za strateškog partnera za eksploataciju rudnih ležišta bakra ‘Borska reka’, ‘Cerovo primarno’ i ‘Čoka Marin”, rekao je Spaskovski na konferenciji za novinare povodom 6. avgusta, Dana rudara.

 

Prema njegovim rečima, u ovim rudnicima će, jedan ili više strateških partnera, imati većinsko vlasništvo i upravljački paket, ali njihova ukupna ulaganja ipak neće preći 40 odsto ukupne imovine RTB-a.

 

On je naveo da se minimalna ulaganja za prva dva rudnika procenjuju na po 100 miiona dolara, dok će za rudnik Čoka Marin, biti potrebnno najmanje 30 miliona dolara. Godišnja proizvodnja u ovim rudnicima se procenjuje na 40.000 tona bakra.

 

“Koncentrat bakra iz ovih rudnika, biće predati na topljenje u novoj borskoj topionici, koja će biti završena do 23. decembra”, obećao je Spaskovski.

 

rtb 30

 

Direktor RTB je ponovio, da će, nakon restrukturiranja RTB-a, većinski deo duga ovog preduzeća biti konvertovan u kapital države, a da će komercijalnim poveriocima dug biti vraćan po dinamici koja bude dogovorena.

 

Dugovanja RTB-a iz prethodnog perioda iznose oko milijardu dolara. Najveći deo duga je prema državnim poveriocima, 80 procenta, dok ostalo pripada domaćim i stranim komercijalnim poveriocima.

 

Prema iznetim podacima, RTB je u prvih šest meseci ostvario dobit od 7,5 miliona dolara, iako su velike padavine otežale rad na kopovima u Boru i Majdanpeku.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X