EkonomijaНекатегоризовано

Spaskovski: RTB će ponuditi u većinsko vlasništvo tri svoja rudna ležišta

BOR, 4. avgusta 2014. (Beta) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, izjavio je danas da se uskoro očekuje raspisivanje poziva za strateškog partnera u tri rudna ležišta bakra u Boru i Majdanpeku.

 

“Već u avgustu očekujemo raspisivanje poziva za strateškog partnera za eksploataciju rudnih ležišta bakra ‘Borska reka’, ‘Cerovo primarno’ i ‘Čoka Marin”, rekao je Spaskovski na konferenciji za novinare povodom 6. avgusta, Dana rudara.

 

Prema njegovim rečima, u ovim rudnicima će, jedan ili više strateških partnera, imati većinsko vlasništvo i upravljački paket, ali njihova ukupna ulaganja ipak neće preći 40 odsto ukupne imovine RTB-a.

 

On je naveo da se minimalna ulaganja za prva dva rudnika procenjuju na po 100 miiona dolara, dok će za rudnik Čoka Marin, biti potrebnno najmanje 30 miliona dolara. Godišnja proizvodnja u ovim rudnicima se procenjuje na 40.000 tona bakra.

 

“Koncentrat bakra iz ovih rudnika, biće predati na topljenje u novoj borskoj topionici, koja će biti završena do 23. decembra”, obećao je Spaskovski.

 

rtb 30

 

Direktor RTB je ponovio, da će, nakon restrukturiranja RTB-a, većinski deo duga ovog preduzeća biti konvertovan u kapital države, a da će komercijalnim poveriocima dug biti vraćan po dinamici koja bude dogovorena.

 

Dugovanja RTB-a iz prethodnog perioda iznose oko milijardu dolara. Najveći deo duga je prema državnim poveriocima, 80 procenta, dok ostalo pripada domaćim i stranim komercijalnim poveriocima.

 

Prema iznetim podacima, RTB je u prvih šest meseci ostvario dobit od 7,5 miliona dolara, iako su velike padavine otežale rad na kopovima u Boru i Majdanpeku.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X