Turizam

Sokobanja se priprema za 180. godišnjicu turizma

SOKOBANJA, (IST Media) Direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković izjavio je da je ta opština pripreme za predstojeću turističku sezonu počela krajem prošle godine, a da će narednih dana početi i pripreme za obeležavanje 180 godina organizovanog turizma u tom mestu, ali i u čitavoj Srbiji. 

 

“Ovih dana biće održana sednica Organizacionog odbora za obeležavanje tog značajnog jubileja. Godišnjicu ćemo obeležiti važnim događajima i tradicionalnim manifestacijama”, rekao je Milenković za Betu.

 

On je izjavio da se 8. jun po starom kalendaru ili 21. jun po novom kalendaru smatra datumom početka organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji jer je tada prvi put jedan gost zvaničnim vaučerom upućen na odmor u jedno turističko mesto.

 

“Zvaničnim vaučerom, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, zastavnik Lazarević iz Vojnopolicijske kancelarije u Kragujevcu upućen je u Sokobanju na upotrebu lekovite vode i odmor”, podsetio je Milenković.

 

Prema njegovim rečima, pripreme za jubilej i predstojeće leto podrazumevaju promotivne aktivnosti, ali i ponudu novih sadržaja kao što je Letnja pozornica “Vrelo”.

 

foto: printscreen Medijski istraživački centar

 

“Manifestacije koje se već godinama organizuju u Sokobanji biće unapređene i dobiće novi oblik koji će potpuno odgovarati potrebama savremenog gosta. Biće pre svega unapređeno tradicionalno Banjsko kulturno leto”, izjavio je Milenković.

 

On je istakao da će i ovog leta u Sokobanji biti organizovane tradicionalne manifestacije poput nadmetanja harmonikaša “Prva harmonika Sokobanje”, Maratona želja, Svetog Jovana biljobera, Zlatnih ruku, ali i one novije kao što je rok i haus festival “Green heart”.

 

Milenković je kazao da je Sokobanja prošle godine zabeležila rast broja turista od 13 odsto u odnosu na 2015. godinu, što je dva odsto više od republičkog proseka.

 

“Prema našim podacima, u Sokobanji je prošle godine bilo oko 105.000 gostiju koji su ostvarili blizu milion noćenja”, izjavio je Milenković.

 

On je kazao da Sokobanja beleži rast broja domaćih ali i stranih gostiju, pre svega iz Bugarske i Rusije.

 

“Sve je više gostiju iz zapadne Evrope koji potencijale Sokobanje koriste za aktivan odmor. Primera radi, imamo bicikliste iz Velike Britanije koji svake godine u junu i septembru dolaze da bi vozili bicikl po Ozrenu”, naglasio je Milenković.

 

Kako je istakao Milenković, poslednjih desetak godina, struktura gostiju u Sokobanji se promenila u korist mlađih ljudi koji žele aktivan odmor.

 

Porodice sa decom, dodao je Milenković, sada su najčešći posetioci banje u podnožju Ozrena.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kako da uživate u lokalnoj kuhinji tokom putovanja

Ist Media

Otovrena sezona kupanja na Borskom jezeru. Sezona na Rgotskom jezeru otvorena pre kalendarskog leta

Miloš Marković

Riblja Čorba i Nele Karajlić nastupaju na Sajmu meda i vina u Negotinu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X