Problemi sa organizacijom sistematskog pregleda budućih osnovaca

545 0

BOR, (IST Media) Ako je suditi po pritužbama pojedinih roditelja koji svoje mališane iz predškolskih ustanova pripremaju za polazak u prvi razred, pa zbog toga moraju na obavezan sistematski pregled, borske zdravstvene ustanove, Dom zdravlja ali i bolnica, nisu se dobro organizovali.

 

Roditelji mališana koji su zbog sistematskog pregleda budućih osnovaca bili prinuđeni da iskoriste slobodan dan sa posla, nedavno su bili vraćeni sa pregleda kod psihologa u Domu zdravlja i lekara na odeljenju za ORL borske bolnice.

 

Ovo je usledilo delom zbog loše komunikacije dve ustanove koje su bile primorane da se razdvoje, ali i usled nedostatka medicinskih instrumenata.

 

 

“Podelili smo sistematski za dvoje dece, te pre par dana odradili sve osim pregleda kod psihologa i ušnog. Nedavno smo otišli kod psihologa gde na vratima ne piše radno vreme, da bi nas nakon par pacijenata psihijatrica, koja je tu umesto psihologa, obavestila da idemo kod dr Jove Stanucanovića”, kaže za IST Media Boranin Aleksandar Karaulić.

 

Otiši su do dr Stanucanovića koji je, kako kažu, pred roditelje u 9.30 izašao vidno nervozan.

 

“Decu dovedite sutra, ne mogu da postignem danas jer moram da pregledam i nekoliko vozača, rekao nam je doktor, iako je njegovo radno vreme je do 15.30”, konstatuje ovaj roditelj.

 

I nije se samo tu za njih završio neslavan pregled. Odlučili su da tog dana ipak završe neki pregled već nervozne dece, pa su otišli na ORL, na pregled kod ušnog lekara u borskoj bolnici. Posle desetak minta čekanja, odgovoreno im je da ipak dođu dan kasnije jer nemaju dovoljno instrumenata.

 

“U neverici sam ipak ušao u ordinaciju gde mi je objašnjeno da ta služba dnevno ima sterilisane instrumente samo za 50 pacijenata, i da je taj broj već premašen”, kaže Aleksandar.

 

Direktor borske bolnice, dr Goran Joksimović, rekao je da je upoznat sa tim problemom, ali da je on sada prevaziđen.

 

Joksimović, koji inače odluku o razdvajanju dve borske zdravstvene ustanove smatra pogrešnom, naglašava da sem problema sa nedovoljno instrumenata, ipak postoji manjak komunikacije između Doma zdravlja i Bolnice, zbog čega je došlo do problema.

 

“Već smo preuzeli mere da se ovakve situacije više ne ponove, tako što je naloženo dečijem dispanzeru u Domu zdravlja da odeljenju za ORL-u dostavi plan pregleda, budući da se događalo da u jednom danu ne bude objavljen nijedan pregled, dok se drugog dana pojavi više desetina dece”, kaže dr Joksimović.

 

I direktorica Doma zdravlja, dr Vesna Radosavljević, kaže da je obaveštena o problemu sa pregledom kod psihijatra, ali da je to rešeno zauzimanjem stava da deca imaju prioritet u odnosu na ostale pacijente.

 

Ona kaže za IST Media da su u Domu zdravlja u Boru, zbog većeg obima posla, bili primorani da angažuju doktora u penziji, sa kojim je sačinjen ugovor o radu.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Bitno da u gradu imamo za svaku zgradu po jednu apoteku, a psihologe, pedagoge, instrumente za rad i ostalo..šta će to građanima?

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X