Sindikati: Ziđin diskriminiše i vrši mobing nad iskusnim radnicima

136 0
Zijin direkcija

 

Rasprava o nacrtu novog Kolektivnog ugovora koji će se naći pred radnicima  Serbija Zijin Copper, nastavljena je ponovnim oglašavanjem četiri reprezentativna sindikata te kompanije koji su optužili menadžment da krši prava zaposlenih i diskriminiše radnike radi sticanja profita.

U današnjem obraćanju Samostalnog sindikata, Sindikata Nezavisnost, Sindikata rudara Srbije i Sindikata metalurga i Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor upozoren je da je prilikom potpisivanja Ugovora o strateškom partnerstvu 2018. godine prihvatio tadašnji Kolektivni ugovor, i da novi dokument „ne može da sadrži manja prava zaposlenih od postojećih prava“.

Netačno je da sindikat sputava poslodavca da nagrađuje zaposlene, ali je istina da poslodavac svojim predlogom Kolektivnog ugovora želi da zaposlenima umanji zaradu za 20 do 30 hiljada dinara, a onda da sa tako smanjenom zaradom nagradi  pojedince po nekim svojim kriterijumima, i na taj način uštedi desetine miliona evra na teret radnika, naveli su sindikati u dopisu koji je dostavljen Ist mediji.

Deo saopštenja poslovodstva kompanije Ziđin, u kome se navodi da je cilj novog Kolektivnog ugovora „odvajanje rada od nerada“, sindikat tumači kao „diskriminaciju i mobing nad starijim radnicima“.

Stariji radnici nisu prestajali sa proizvodnjom ni u vreme sankcija, ratova, nato bombardovanja RTB-a i kada je razorena trafo stanica sa kancerogenim piralenom rasutim po topioničkim pogonima. Sada se nekima nude aneksi ugovora suprotno kolektivnom ugovoru, a radnici se primoravaju da rade kao baštovani i teraju u prevremenu penziju, podsećaju sindikati.

Upozoravaju da su ti zaposleni radili u staroj topionici u kojoj se topio koncentrat prepun kancerogenih materija i da su zbog toga izgubili zdravlje, a danas, sa preko tridest godina radnog staža, postaju teret poslodavcu, nazivaju se neradnicima i nepotrebnima.

Sindikati navode da im je obaveza da zaštite prava radnika i da će u tom procesu, ukoliko budu primorani, prava štititi svim vidovima sindikalne borbe.

Ove organizacije su pozvale i državni vrh da se uključi u proces pregovora, budući da je udeo Srbije u tom preduzeću 37 odsto.

Obraćanje sindikata možete preuzeti OVDE.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Taoci rudnika

Posted by - 20. juna 2021. 0
  Meštani sela Krivelj kod Bora, čiji su preci pre 86 godina zbog zagađenja podigli prvu ekološku bunu u Evropi…
X