Ziđin: Kolektivni ugovor je u skladu sa zakonima, želimo da odvojimo rad od nerada

135 0
Novo Cerovo Zijin

 

Kompanija Serbia Zijin Copper (Ziđin) reagovala je povodom predloga novog Kolektivnog ugovora, koga su sindikati tog preduzeća ocenili kao nepovoljan po radnike i zatražili pomoć države u pregovorima sa kineskom kompanijom.

U saopštenju dostavljenom medijima, menadžment Ziđina navodi da je predlog novog Kolektivnog ugovora u svemu u skladu sa zakonodovastvom Republike Srbije, a njegov cilj je „eliminisanje mogućnosti sticanja iste zarade radnika bez obzira na radni učinak čime se nanosi šteta kompaniji i onemogućava dalji razvoj“.

U prethodne dve godine zaposlili smo oko 1.500 ljudi iz Bora i Majdanpeka, a oko milijardu dolara je uloženo u otplatu istorijskih dugova kompanije, poboljšanju bezbednosti na radu i zaštiti životne sredine, povećanje proizvodnje i tehničku obnovu, navode u Ziđinu.

Kineska kompanija podseća da je prosečna zarada u Ziđinu 97.824 dinara što je 53,9 odsto više od prosečne plate u Srbiji.

U pregovorima za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora , poslovodstvo kompanije je upoznalo sindikate sa namerom da se u narednom periodu uvedu raznovrsne stimulacije, kao i brojni bonusi koji će odgovornim radnicima povećati zarade, ali izgleda da to ne odgovara sindikatima. Kompanija može u narednim godinama i decenijama nastaviti sa uspešnim poslovanjem samo ako se odvoji rad od nerada i garantuje više zarade odgovornima i onima koji daju veći doprinos, saopštio je Ziđin.

Naglašava se da novi Kolektivni ugovor nije pretnja, već „šansa za zaposlene da svojim zalaganjem poboljšaju materijalni položaj sebe i svoje porodice“.

Kompletno saopštenje Ziđina možete videti OVDE.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Taoci rudnika

Posted by - 20. juna 2021. 0
  Meštani sela Krivelj kod Bora, čiji su preci pre 86 godina zbog zagađenja podigli prvu ekološku bunu u Evropi…
X