Sindikata prosvetnih radnika zahteva POVEĆANJE PLATE i status profesora kao službenog lica

19 0
tehnicka skola bor
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila je otvoreno pismo ministru finansija Siniši Malom u kome zahteva hitno izjednačavanje koeficijenata za zaposlene u obrazovanju prema stepenu stručne spreme, kao i njihovo povećanje do uvodjenja platnih razreda.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je sa velikom lakoćom nametnuo dodatno značajno radno opterećenje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja, da ni Vama ne treba biti teško da donesete odluku o uvećanju koeficijenata, navodi se u saopštenju Unije koje je potpisao rukovodilac resora za finansije Vladimir Adžić.

Unija je ocenila da je zaposlenima u prosveti plata ispod minimalca.

Da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, svedoče zarade zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Demagoški principi kojima se nadležni rukovode u obraćanju javnosti su više nego očigledni, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se poslednjih dana od predstavnika vlasti u medijima može čuti da će minimalna zarada zaposlenih sa 30.022 dinara biti uvećana na 32.126 dinara, ali da se ne govori o načinu na koji se plate obračunavaju.

Unije je ukazala da su plate zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja školske zgrade i pomoćnih objekata škola, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često ispod minimalne zarade u Srbiji.

Povodom napada na borskog profesora fizičke kulture Dragana M. (58), Unija podseća da se zalaže za prevenciju nasilja, ali i za status službenog lica svih onih koji u školi rade.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Umro patrijarh Irinej

Posted by - 20. novembra 2020. 0
Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posledica korona virusa, potvrđeno je medijima. Kako je juče saopšteno,…
X