EkonomijaНекатегоризовано

Rudarstvo kao pokretačka snaga Srbije

BEOGRAD, (Slađana van der Toorn, IST Media, foto: TGI Group) Kako bi se otvorio rudnik u Srbiji, potrebno je proći proceduru od čak 400 koraka i aktivnosti radi izrade projektne dokumentacije i prikupljanja dozvola, izjavio je ispred rudarske grupe Serbia Mining, Dragan Milošević, na 4. Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji koja je upravo završena u Beogradu.

 

Dragan Miloševic

Dragan Milošević: Vlada Srbije da uvrsti rudarstvo u strategiju razvoja

 

Istaknuti predstavnici istraživačko-geološke i rudarske industrije sastali su se i ove godine na konferenciji o mineralnim resursima, pod nazivom “Pokretačka snaga privrednog razvoja”, gde su govorili o mogućnostima razvoja privrede Srbije uz pomoć odgovornog rudarstva, ali i o izazovima sa kojima se susreće ova industrija.

 

„Rast rudarske industrije u Srbiji je moguć ako bi Vlada izričito uključila rudarstvo u strategiju razvoja, i ako bi se usvojili i sprovodili zakoni, prema najboljim svetskim principima – zakoni koji podstiču istraživanje, eksploataciju i preradu mineralnih sirovina , ali u isto vreme i obezbedila fiskalna i poreska stabilnost“, rekao je Milošević.

 

On je takođe naglasio da je Srbiji potrebno pre svega odgovorno rudarstvo, koje bi uključivalo socijalnu i ekološku procenu uticaja eksploatacije, transparentnost, prihvatanje od svih zainteresovanih strana, usklađenost sa međunarodnim standardima o socijalnoj i životnoj sredini, kao i prakse korporativne i društvene odgovornosti.

 

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Siniša Tanacković, podsetio je da aktuelni Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima donet pre tri godine ima određene manjkavosti, i naglasio da bi uskoro trebalo da bude usvojen “unapređeni” predlog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

 

Siniša Atanackovic

Siniša Tanacković Potreban zakon po standardima EU

 

„Unapređeni i savremeni zakon, koji je usaglašen sa standardima EU, može povećati sigurnost investiranja u rudarski sektor i doprineti efikasnijem i racionalnijem istraživanju mineralnih sirovina“, istakao je pomoćnik ministra.

 

Direktor Jantar grupe, Dušan Simić, rekao je da je, pored ekonomske i političke, najznačanije imati pravnu stabilnost, što podrazumeva da nema čestih promena zakona. To je potrebno, smatra on, kako bi se “osigurale trenutne i buduće investicije u Srbiji”.

 

Dušan Simic

Dušan Simić: Potrebna pravna stabilnost, bez učestalih promena zakona

 

Rade Jelenković, šef Odseka za ekonomsku geologiju Rudarsko – geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, takođe je naglasio značaj modernizacije zakonske regulative u ovoj oblasti, ali je istovremeno istakao i potencijale Srbije u mineralnim sirovinama.

 

„Dosadašnji rezultati geološko-istraživačkih projekata dokazuju potencijale Srbije u mineralnim sirovinama, od kojih su najznačajniji pronalazak ležišta litijuma u jadarskom basenu koje kod Loznice, koje istražuje kompanija Rio Sava, zatim ležišta zlata u blizini Žagubice i ležišta bakra i zlata na području Medveđe koja istražuje kompanija Avala Resources, kao i ležište bakra koje istražuje kompanija Rakita Exploration južno od Bora“, kaže Jelenković.

 

Na konferenciji su govorili i inostrani stručnjaci i predstavnici geološko-istraživačkih kompanija u Srbiji, direktor Reservoir Minerals Inc., Tim Livesei, predstavnik kompanije Mundoro Capital Inc., generalni direktor Rio Tinto Minerals – Jadar projekat Ričard Stori, direktor istraživanja Avala Resources, Džastin Van der Torn.

 

Justin van der Toorn

Justin van der Toorn, Avala Resources

 

Tim Livesey Rezervoar Minerals

Tim Livesey, Reservoir Minerals

 

Takođe, govorili su i, pravni savetnik geološko-rudarske asocijacije Srbije – Gras i osnivač i predsednik Forinvesta, Milan Parivodić, kao i predsednik Grasa, Dejan Koželj.

 

Učešće u radu konferencije uzeli su, između ostalih i direktor Rudarskog instituta Beograd Milinko Radosavljević, republički geološki inspektor Radoslav Vukas, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije Vera Božić Trefalt, predsednik Srpske asocijacije za bezbednost i zdravlje Dragoslav Tomović i generalni direktor Rudnika i flotacija Aco Ilić.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

ZIJIN: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X