Ekonomija

Prva istraživanja zlata i bakra u okolini Bora obećavajuća – Kanađani, Japanci i Amerikanci zajedno ispituju nalazišta u istočnoj Srbiji

Piše: Ivana Milovanović

BOR, (IST Media, foto: mundoro)Istraživanje ležišta bakra i zlata u okolini Bora, koje zajednički sprovode kanadska geološka kompanija Mundoro, rudarska korporacija Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC) i američka rudarska kompanija Freeport-McMoRan Exploration Corporation, biće nastavljena i u 2020. godini.

Prema pisanju sajta E-kapija, prvi rezultati dosadašnjih istražnih radova na lokaciji u blizini Borskog jezera prema svemu sudeći su obećavajući i pokazali su da postoji potreba za daljom analizom.

Mundoro je u martu 2020. završio program bušenja na 450 metara na lokaciji “Železnik” koja je u 100% vlasništvu ove kompanije. “Železnik” se nalazi severno od rudnika Majdanpek.

Kako se navodi u zvaničnom izveštaju o ažuriranju aktivnosti ispitivanja, korporativnoj aktivnosti i reakciji na covid-19, koji je ova kompanija objavila 29. aprila, program bušenja osmišljen je za testiranje južnog produžetka Istočne zone za 200 metara prema jugu. Nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, kompanija će poslati uzorke u laboratoriju za ispitivanje u Boru. Kompanija očekuje rezultate analize drugom kvartalu 2020.

Rezultati sa jedne od šest istražnih bušotina u okolini Borskog jezera, na istražnom polju “Borsko” pokazali su da postoji potreba za daljom analizom. Kako se navodi u zvaničnom izveštaju koji je ova kompanija objavila, Istraživački odbor JOGMEC-Mundoro odobrio je kompletni geofizički pregled u januaru 2020. sa konsultantskim geofizičkim timom sa sedištem u Australiji sa bogatim iskustvom u tajnim sistemima”.

Analiza, koja se očekuje do kraja prvog kvartala ove godine će, kako se navodi, služiti za određivanje sledeće faze bušenja, kako bi se istražila meta za mineralizaciju epidermalnog i izvornog porfira bakra i zlata.

Kako se u izveštaju navodi, do sada je japanski JOGOMEC u zajedničke projekte uložio 5,8 mil američkih dolara.

Kanadski Mundoro, u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom Freeport-McMoRan Exploration Corporation učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac.

Kako se navodi u izveštaju kanadskog Mundoro, za program bušenja od oktobra 2019. do marta 2020. godine, Mundoro je rasporedio tri bušilice i testirao četiri od pet ciljnih područja.

Iako je prvobitni program predviđao je 3.500 metara bušenja, Freeport-McMoRan Exploration Corporation i Mundoro su se složili da značajno povećaju opseg programa, dovršivši 8.735 metara do trenutka obustave zbog ograničenja koja se odnose na COVID- 19.

Završena su istraživanja na istražnim lokacijama Tilva roš, Prekostenski, Orlovo brdo i D-Vein, dok nije započeto bušenje na lokaciji Markov kamen. Kompanija, kako se navodi, čeka poslednju seriju rezultata ispitivanja, a tržišna analiza biće dostupna u drugom kvartalu 2020.

Mundoro je u oktobru 2019. sa globalnom rudarskom korporacijom Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, Vale će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 mil USD, a više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Kako se u izveštaju navodi, za ove lokacije se čekaju konačna odobrenja za terenske istraživačke aktivnosti, a cilj kompanije Mundoro je da istraživanje na zajedničkim projektima Vale-Mundoro otpočnu u drugoj polovini 2020. godine.

Na dan 30. marta 2020. godine, Mundoro je imao obrtni kapital od 3,1 miliona kanadskih dolara bez dugovanja i 80,6 miliona deonica.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X