SrbijaTema danaНекатегоризовано

Prosveta je oblast u kojoj u toku 2013. godine nije ispunjeno nijedno predizborno obećanje

BIRN Srbija od perioda formiranja aktuelne Vlade sprovodi monitoring njenog rada, kroz praćenje javnih politika u četiri oblasti koje su građani izdvojili kao glavne za njihov lični i društevni boljitak – ekonomija, borba protiv korupcije, zdravstvo i prosveta.

 

Prethodna, 2013. godina je godina u kojoj je Vlada za svoje aktivnosti imala “na raspolaganju” prvu celu kalendarsku godinu. To je dobar povod da se sumiraju rezultati, procene uspesi i neuspesi, analiziraju dometi reformi i utvrdi (ne)ispunjenost obećanja datih građanima na osnovu kojih je Vlada dobila legitimitet da vodi i usmerava društvenu zajednicu.

 

Monitoring BIRN-a i dalje pokazuje relativno ograničene efekte rada Vlade u ispunjavanju predizbornih obećanja datih građanima. Iako je dosta urađeno na zaokruživanju zakonskog okvira koji reguliše određene, za građane važne oblasti, primena zakona je i dalje slaba tačka, zbog čega se ne može reći da je usvajanjem neke regulative ispunjeno određeno obećanje.

 

thinktankProsveta je oblast u kojoj u toku 2013. godine nije ispunjeno nijedno predizborno obećanje dato građanima Srbije pred izbore 2012. godine.

 

– Obrazovni sistem se i dalje ne prilagođava ubrzanim promenama i potrebama na tršištu rada, što je bilo jedno od glavnih obećanja;

 

– Naučno-istraživačka delatnost je gotovo potpuno zanemarena, što se najbolje vidi iz stanja i statusa naučnih institucija, čije je finansiranje i održivost ponovo dovođena u pitanje u prethodnoj godini.

 

– Nije zaokružen ni normativni okvir koji treba da bude osnova reformi, jer još uvek nije usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine.

 

– Prosveta je u prethodnoj godini bila jedno od polja prepoznatljivih uglavnom po vanrednim situacijama koje pokazuju nužnost dugo odlaganih reformi. Afera sa malom maturom je jedna od najvećih. Ta afera je pokazala mnoge slabosti obrazovnog sistema, koji je, na duže staze, porazan po društvo.

 

– Problemi u prosveti doveli su i do smene resornog ministra u toku rekonstrukcije Vlade, ali kadrovske promene, bez sistemskih, ne mogu biti rešenje problema.
– Jedino ispunjeno obećanje u zdravstvu u protekloj godini je usvajanje Zakona o pravima pacijenata.

 

– Međutim, nije dovoljno samo usvojiti zakon, a ne obezbediti uslove za njegovu primenu – monitoring je pokazao da do kraja godine nije otpočela njegova puna primena, jer mnoge lokalne samouprave i zdravstvene ustanove nisu pripremljenje za primenu ovog dokumenta u pravcu pune zaštite prava pacijenata.

 

– Nije učinjeno gotovo ništa u domenu sistemske borbe protiv korupcije u zdravstvu, i dalje je nejasan status i odnos javne i privatne lekarske prakse, a centralizovane javne nabavke, iako su donele određena poboljšanja u smislu ušteda i smanjenja zloupotreba, uzrokovale su velike probleme sa snabdevanjem lekovima.

 

– Posledice (ne)činjenja u zdravstvu imale bile su to se Srbija i ove godine, drugi put za redom, nađe na poslednjem mestu u pogledu kvaliteta zdravstvene zaštite u Evropi.

– U oblasti ekonomije, efekti rada Vlade su i dalje vrlo ograničeni, a procenat ispunjenosti datih predizbornih obećanja mali.

 

– Stagnacija u pogledu razvoja ekonomije primećuje se na polju privlačenja stranih investicija, koje su daleko manje od očekivanih i obećavanih pred izbore;

 

– Nije postignuta obećavana fiskalna konsolidacija, jer je budžetski deficit za 2015. godinu rekordno visok (7,1%);

 

– Zakon o javnim preduzećima, koji treba da obezbedi departizaciju i racionalno ekonomsko upravljanje ovim gigantskim sektorom, još uvek se ne primenjuje u punoj meri, jer nisu objavljeni konkursi za direktore niti je obezbeđena planirana transparentnost njihovog rada;

 

– Proces ukidanja parafiskalnih nameta privredi gotovo je potpuno obustavljen;

 

– Nije usvojen novi zakon o radu, niti se pristupilo obećanim strukturnim reformama državnih fondova, pre svega penzijskog fonda.

 

– Ono što se u oblasti ekonomije može oceniti kao delimično ispunjeno u prethodnoj godini jeste nastojanje Vlade da ograniči trošenje javnog novca, odnosno smanji rasipanje javnih resursa, koji mogu i treba da budu usmereni u pravcu ekonomskog rasta. Reč je o, na primer, objavljivanju ličnih karata javnih preduzeća i popisa njihove imovine, smanjenu plata i ograničavanju zapošljavanja u javnom sektoru u naredne dve godine. Ipak, ovo je gotovo zanemarljiv deo onoga što je obećavano i što treba da donese poboljšanje životnog standarda i ekonomske situacije u Srbiji.
– U toku 2013. godine borba protiv korupcije je bila više retorička, nego praktična i vidljiva.

 

– Usvojeni su Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje, što je bilo jedno od glavnih obećanja u ovoj oblasti i najveće sistemsko dostignuće Vlade u prošloj godini, ali čija primena tek treba da pokaže svoje efekte.

 

– Počela je primena novog Zakona o javnim nabavkama, koja je pokazala određene ekonomske efekte, ali ne i efekte na borbu protiv korupcije u ovoj vrlo rizičnoj oblasti.

 

– Ipak, više je obećanja koja nisu ispunjena – još uvek nije usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača, kao ni zakon o poreklu imovine, a uglavnom politički plasirana priča o reviziji spornih privatizacija nije dala svoje efekte u skladu sa obećanjima i najavama.

 

– Pravosuđe, posebno sudovi, ostaju slaba karika u procesuiranju slučajeva korupcije na svim nivoima, što predstavlja veliki problem u suzbijanju ove pojave.
Ovom prilikom vas pozivamo da posetite web sajt www.meravlade.rs na kom se možete dodatno informisati o predizbornim obećanjima vladajućih stranaka i aktivnostima u pravcu njihovih ispunjenja. Takođe, OVDE možete preuzeti i Ocenu vladanja za decembar – izveštaj o aktivnostima Vlade u proteklom mesecu.

BIRN Srbija

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Transport autoputem neeksplodiranih ubojnih sredstava velike razorne moći od Kragujevca do Paraćina

Miloš Marković

Rast cena ugostiteljskih usluga. Hrana, piće, i prenoćište sve skuplji

Miloš Marković

Mali najavljuje zakon: Koliko novca će se dobijati za prvo, a koliko za drugo dete?

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X