EkonomijaНекатегоризовано

Fabrika za preradu pet ambalaže “Eurofoil” u blokadi, neizvesna sudbina šezdeset radnika

BOR, (IST Media) Firma za preradu pet ambalaže “Eurofoil” iz Bora, koja zapošljava šezdesetak radnika, mogla bi uskoro da bude zatvorena zbog vlasničkih nesuglasica, javila je TV Bor.

 

Prema informacijama ovog medija, “Eurofoil”, jedna od najperspektivnijih preduzeća koje se bavi preradom pet ambalaže u Srbiji, zaustavia je proizvodnju krajem oktobra, jer im je račun blokiran za milion evra.

 

eurofoil-fabrika-bor

 

Kao jedan od razloga lošeg stanja u ovoj firmi, navode se nesuglasice između dotadašnjih suvlasnika “Eurofoila”, hrvatske kompanije “Drava Internacional” i srpskog preduzeća “Limico”.

 

Zaposlenima se duguju zarade za nekoliko meseci, regres i topli obrok, a onima kojima je istekao ugovor na određeno on nije produžen.

 

“Stalno zaposleni su na plaćenom prinudnom odmoru do marta, a nakon toga niko ne može da kaže šta će biti. Mi smo već bili pre osam godina u sličnoj situaciji, promenili smo vlasnike, a sada se to ponavlja”, kaže Tomislav Lazarević, radnik “Eurofoila”

 

Ovaj radnik je preneo reči direktorice koja je kontaktirala vlasnika, i tom prilikom obaveštena o teškoj situaciji u firmi zbog velikih potraživanja, kao i da su računi blokirani.

 

eurofoilPrema dobijenim podacima, “Eurofoilu” je krajem oktobra blokiran račun zbog duga od 110 miliona dinara, koje je prema ugovoru, hrvatska kompanija “Drava Internacional” trebalo da isplati suosnivaču, srpskom preduzeću “Limiko” za kupovinu više od 40 odsto vlasničkog kapitala, čime bi postala vlasnik 92 procenta preduzeća.

 

“Međutim, samo mali deo ovog novca je uplaćen a račun je nakon toga blokiran”, rekao je novinarima advokat i pravni zastupnik preduzeća “Limico”, Goran Cvetković.

 

On je napomenuo da su manjinski vlasnici osnovali novu firmu koja se zove “Sava Internacional”, koja bez naknade koristi imovinu “Eurofoila” i na taj način “isisava” profit, a radnicima se govori da su poverioci krivi za sve.

 

“Većinski vlasnik “Eurofoila” je hrvatska kompanija ‘Drava Internacional’ koja je preuzela određene obaveze, a onda ih prebacila na preduzeće ‘Eurofoil’. Nakon toga, odlučila je da preuzete finansijske obaveze ne izvršava, zbog čega smo bili prinuđeni da blokiramo račun, ‘Eurofoil’je u izbegavanju plaćanje preuzetih obaveza postao žrtva”, objasnio je Cvetković.

 

Otvaranje pogona za preradu plastične ambalaže u Boru, krajem maja 2012. podržale su političke stranke, ali i ambasade Sjedinjenih američkih država, Hrvatske i Japana.

 

Ovo preduzeće je za prvih godinu dana rada preradilo i izvezlo više od 700 tona PET ambalaže i po postignutim rezultatima brzo stiglo do prvog mesta na listi preduzeća koja se bave reciklažom na balkanu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X