Društvo

Preteće nacionalističke poruke uznemirile stanare koji već tri generacije žive u Boru

bor zgrade cacanski soliteri

 

Natpisi “Ubi Šiptara”, “Govna Šiptarska”, Šiptari br, 1 mrš” osvanuli su u jednoj od zgrada u ulici Albanske Spomenice u Boru. Poruka je upućena direktno porodici koja živi u toj desetospratnici već šest godina.

Poruke mržnje ispisane na spratu na kome žive (ime poznato redakciji), video je jedan od njih kada je ujutro izašao da prošeta psa. O svemu je odmah obavestio policiju koja je izvršila uviđaj.

Boji se, kaže, da ovo može biti samo početak neprijatnih dešavanja, jer smatra da “jedna iskra može prerasti u veći nacionalizan pa i vandalizam”.

I kada su pomislili da je ovoj neprijatnosti kraj, šokirala su ih preteća pisma ubačena u poštansko sanduče, ali i novi natpisi preko poruka koje su obrisali sa vrata.

pretnja bor
Jedna od pretnji porodici iz Bora

…Šiptarčine, mislite da će vam policija pomoći…neće vam ni noćna dežurstva pomoći…Bor će biti etnički očišćen od takve pošasti…sva Šiptarska gamad će biti proterana iz našeg grada kola i stan vam mirišu na benzin. Živela Srbija, …deo je sadržaja dva preteća pisama ubačenih u poštansko sanduče.

U daljem tekstu autor naznačava da će pretnje i ostvariti jer ima prijatelje na položajima, a pismo završava potpisom YU Boys, mešajući ćirilično i latinično pismo.

Zbog svega što se dogodilo, ova porodica nema miran san.

Mi smo treća generacija Borana i naše porodice su živele i radile u ovom gradu, u nejmu stekle penziju. Poznaje nas gotovo ceo grad i svi znaju da se nikada nikome nismo zamerili, rekao je za Ist media stanar kome je upućena šovinistička poruka.

Mira za ovu porodicu nije bilo ni noćas.

Oko 2.30, probudili su ih udarci kamena u prozor, koji je ostao neoštećen samo zato što je od jakog stakla.

Istog trenutka sam provirio kroz prozor i ugledao dvojicu napadača sa kapuljačama koji su bežali ka zgradi PIO. Tamo ih je sačekao manji tamni automobil kojim su pobegli, rekao nam je stanar vidno uznemiren.

Kaže da su od policije dobili zaštitu 24 časa, ali da su i dalje u strahu, pre svega zbog male dece. On radi kao taksista, i ne zna šta može da očekuje radeći u trećoj smeni.

Bor je multietnička sredina u kojoj živi više od 20 nacija, a poslednji incident ka ovoj nacionalnoj manjini zabeležen je na početku bombardovanja Srbije 1999. godine, kada su razbijena stakla na najpoznatijoj poslastičarnici “Pelivan” čiji su vlasnici Goranci, inače startosedeoci Bora i poštovani članovi društva.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X