Društvo

Predstavnici Ziđina uznemireni protestom ispred Direkcije kompanije, gradonačelnik Bora kaže da stvari idu na bolje

Huan+Milikić

 

Povodom ekološkog protesta Borana koji se pre dva dana dogodio ispred direkcije kompanije Ziđin, konferenciju za novinare danas su zajednički u gradskoj upravi održali predstavnici kineske kompanije i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Prvi su istakli da konstantno ulažu u unapređenje životne sredine i da ih je protest i kucanje na prozore objekta u vlasništvu kompanije uznemirilo, dok se gradonačelnik osvrnuo ka značajnom zaposlenju Borana u Ziđinu, ali i na veće punjenje budžeta zahvaljujući većoj proizvodnji bakra.

Protest pre dva dana organizovan je putem društvene mreže Facebook, a pored stotinak građana, ispred Direkcije RTB-a viđeni su i neki predstavnici borske opozicije.

Džaoi Huan, direktor Sektora za ljudske resurse rekao je da od preuzimanja nekadašnjeg RTB-a, kompanija Ziđin sprovodi  tehničku rekonstrukciju, a blizu 900 miliona dolara uložila je u nove investicije.

Rad kompanije mora da bude pošten, a imovina i bezbednost zaštićeni. Protest koji je organizovan ispred kompanije gde je zatvorena ulica, uznemiravanje i kucanje u prozore kantine, bili su ozbiljna pretnja kompaniji. Očekujemo fer tretman i mirno okruženje i poslovanje. Ako postoji nepravilnost u radu, saradnja i savetovanje od strane građana je uvek dobro došlo. Nadamo se da će to biti na kulturan i civilizovan način. Kompanija se nada da ćemo zajedničkim naporima zaposlenih građana ostvariti svetlu budućnost u Boru.

Mirjana Marić, rukovodilac sektora za zaštitu životne sredine kompanije Ziđin, istakla je da je zaštita životne sredine jako bitna kompaniji. Ona je navela da je u periodu od januara 2019. godine do septembra ove godine uloženo 143 miliona dolara u unapređenje i zaštitu životne sredine.

Izgrađeno je postrojenje za desumporaciju gasova, sistem za usmeravanje fugitivnih gasova, a u toku je montaža novog elektrostatičnog filtera u pogonu topionice za tretman gasova u proizvodnim procesima. Takođe je izgrađen pogon za tretman otpadnih voda, u toku je izgradnja postrojenja za tretman kiselih voda i otpadnih voda fabrike sumporne kiseline. Instalirani su sistemi za smanjenje prašine u postrojenjima za drobljenje i mlevenje rude i u Boru i u Majdanpeku. Investiciona ulaganja su sprovedena i u opremu za projekat za tretman otpadnih rudničkih voda sa kopa Cerovo i podzemnog rudnika Jama, navela je ona.

Navedeno je da je ovo samo deo projekata koje sprovodi kompanija Ziđin. U planu je postavljanje dve monitoring stanice na reci Pek u Majdanpeku i na Borskoj reci koje će na dva sata analizirati kvalitet vode.

Milikić smatra da se stvari u Boru menjaju na bolje i da je kompanija od preuzimanja RTB-a uposlila blizu tri hiljade naših sugrađana.

Zahvaljujući poslovanju kompanije Ziđin budžet grada Bora će naredne godine biti blizu tri milijarde dinara. To nam omogućava da uradimo sve što smo počeli. Kako se bude razvijala kompanija, tako će se razvijati i budžet grada, rekao je gradonačelnik.

On je još dodao da je kompanija Ziđin pomogla na izgradnji vodovoda u Metovnici.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X