Predstavnici Svetske banke u poseti RTB-u

586 0

BOR, (G.T.V.) – Želeći da i od prvog čoveka RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog čuju šta je moguće, a šta ne u vezi sa restrukturiranjem kompanija koje su uključene u plan Agencije za privatizaciju jer, kako su istakli, obezbeđuju pomoć Vladi Srbije za tu svrhu, delegacija Svetske banke, predvođena direktorom Kancelarije u Srbiji Tonijem Verheijenom, posetila je Rudarsko-topioničarski basen Bor.

 

svetska banka toni verhejinen

 

Ističući da Svetska banka ne radi direktno sa državnim ili privatnim kompanijama, već sarađuje sa Vladom Srbije i obezbeđuje da se plan Agencije za privatizaciju uspešno rešava, šef  Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je rekao: Želeli smo da i od direktora Spaskovskog čujemo šta je moguće, a šta ne u vezi sa restrukturiranjem kompanija koje su uključene u plan Agencije za privatizaciju, jer mi obezbeđujemo pomoć Vladi za tu svrhu. On nam je, između ostalog, objasnio i kakve prepreke stoje na putu finansijske održivosti „Bora“, a mi smo sa interesovanjem saslušali njegove planove da se restrukturiranje završi u okviru rokova koje je premijer Srbije zadao. Želimo mu uspeh i da kompanija ponovo postane finansijski održiva – kazao je Verheijen podvlačeći da je Svetskoj banci stalo da Vlada Srbije postigne najbolje rezultate u cilju očuvanja zaposlenosti u “pogođenim” oblastima.

 

“RTB Bor je predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR) i ovih dana očekujemo “otvaranje procesa”. Taj proces mora biti završen u roku koji je premijer Aleksandar Vučić objavio za RTB Bor i Resavicu, a mi moramo ispoštovati obećanje da će za godinu dana to biti gotovo i moramo izaći iz restrukturiranja. Lično očekujem pozitivan ishod”, poručio je generalni direktor borske kompanije.

 

Delegacija visokih zvaničnika Svetske banke posetila je RTB i kako bi se uverila da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline u Boru završene, pa su gosti nakon razgovora sa menadžmentom razgledali i nova pirometalurška postrojenja.

 

“Svetska banka je uvek bila izričita u zahtevu – hoćemo čisto nebo iznad Bora, čistu reku, da tlo više ne bude  zagađivano i da ljudi udišu čist vazduh. Pritisak koji je vršila na nas da se aktivira nova metalurgija doprineo je da ovo stvarno i bude gotovo”, rekao je Spaskovski.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X