Društvo

Predstavljen sporazum o merama aktivne politike zapošljavanja u Boru

NSZ i lokalna samouprava Bor

 

Grad Bor i Nacionalna služba za zapošljavanje predstavili su danas sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu.

Generalni direktor NSZ Zoran Martinović istakao je da lokalna samouprava godinama iz svog budžeta izdvaja sredstva za lokalnu politiku zapošljavanja i aplicira kod Nacionalne službe za programe sufinansiranja lokalnih akcionih planova gde NSZ izdvaja isti iznos sa kojim konkuriše i lokalna samouprava.

Prošle godine Nacionalna služba za zapošljavanje usmerila je 96 miliona dinara u filijalu Bor, što je omogućilo da se u program finansijske podrške uključi preko 500 lica. Za 2022. planirano je oko 122 miliona dinara iz NSZ i naravno sredstva iz lokalnog budžeta koja će omogućiti velikom broju nezaposlenih lica da uđu ili u program obrazovanja i obuke, ili javne radove i stručnu praksu ili program direktnog zapošljavanja, rekao je Martinović.

On je dodao da se zahvaljujući ovakvim merama smanjuje broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ.

Gradonačelnik Bora Aleksandar MilikićJaka, naglasio je da privreda i industrija daju mogućnost lokalnoj samoupravi da odgovorno sprovodi mere aktivnog zapošljavanja.

Mi smo kao lokalna samouprava u obavezi da sprovodimo mere za teže zapošljive ciljne grupe, odnosno osobe koji nisu direktno vezani i sposobni da rade u sistemu obojene metalurgije. Bor je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je pokrenuo program samozapošljavanja uz pomoć bezpovratnih sredstava, rekao je on.

Ove godine planirano je da se izdvoje sredstva za zapošljavanje novih lica kod poslodavaca koji su u prethodne dve godine iskoristili sredstva lokalne samouprave ili NSZ i pokrenuli sopstveni biznis.

U prethodne četiri godine 125 lica je započelo sopstveni biznis, od kojih je dve trećine lica koja su iskoristila sredstva za samozapošljavanje nastavilo da radi.

Kada je reč o osobama sa invaliditetom bez radnog iskustva, u Boru je zapošljeno 13 osoba sa invaliditetom, istakla je Lidija Načić, v.d. direktor filijale NSZ u Boru.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X