Ekonomija

ZIJIN: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Foto: Ist media

Predsednik borda direktora kompanije Ziđin Majning Čen Đinge, izjavio je danas da je plan tog preduzeća povećanje godišnjeg kapaciteta srpskog projekta na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi.

On je, tokom posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini, sa ciljem upoznavanja sa zelenim rudarstvom kojem je Ziđin Majning posvećen, rekao da je investicija te kompanije u nekadašnji RTB Bor četiri puta veća od planiranih 1,26 milijardi dolara, i da je proizvodnja premašila očekivanja i obaveze iz Ugovora potpisanog 2018. godine.

Prošle godine, Ziđin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata u Srbiji, ispunjavajući prvu fazu izgradnje, rekao je Čen Đinge.

Najavio je da će buduće investicije Ziđina biti usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata između 700 i 800 tona.

Rudnik Ziđinšan u Kini

Pomenuo je da će, na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u septembru 2023. sa Ministarstvom rudarstva i energetike, o obavezi investiranja 3,8 milijardi američkih dolara, taj iznos biti i premašen.

Ono što ometa dalji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku, prema njegovim rečima, jeste loša infrastruktura i sporo dobijanje dozvola od Vlade Srbije.

Nedostatak električne energije je jedan od faktora koji ometa proizvodnju, rekao je Đinhe.

Istakao je da će novim ulaganjima, do 2030. godine, nastojati da imaju duplo više kapaciteta u rudnicima u Boru i Majdanpeku.

Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjeg plana. Cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike, kazao je on.

Đinghe je istakao da su oni u svojim rudnicima u Kini započeli testiranje električnih kamiona, kao i da će, ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniti i u rudnicima u Srbiji.

Električni rudarski kamioni ne samo da su ekološki prihvatljiviji, već su i relativno nižih troškova rada, kazao je Đihne.

Predsednik korporacije Ziđin Majning Grupe Zou Lajčang izjavio je da udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, iznosi 24 odsto u ukupnoj proizvodnji ove korporacije.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Stastitika: Bor, Medijana, Majdanpek i Kuršumlja prednjače po zaradama na jugu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X