Osnovci u Vražogrncu bez toaleta izloženi zarazi

321 0
Školski WC gori nego u turskom zatvoru

ZAJEČAR, (IST Media, Ivan Popović) Oko 120 učenika osnovne škole “Dositej Obradović” iz Vražogrnca kod Zaječara u školski toalet star pola veka retko odlaze jer je objekat ruinirani i bez vode. Stanje u kome se nalazi sanitarni čvor je i potencijalni izvor zaraze.

 

„Poneko koristi toalet ali ja ne. Grozno mi je i kada ga pogledam jer je sve užasno prljavo“, kaže Milica Dragić, učenica sedmog razreda.

 

„Nemamo tamo ni gde da operemo ruke, a zgrada je tokliko stara i propala da može da nam padne na glavu“, dopunjuje je njen drugar Ivan Stanišić.

 

PROPUSTILI JEDNU ŠANSU
Sanitarna inspekcija je u više navrata naložila školi da izvrši sanaciju zgrade u kojoj se mokri čvor nalazi, ali je nedostatak sredstava sprečio rešenje ovog problema. „Obezbedili smo sredstva pre dve godine preko Fonda B92, a bivša direktorka je umesto rekonstrukcije toaleta napravila megalomanski projekat. Ipak, uskoro bi trebalo da stignu sredstva iz ministarstva za projekat koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. Čim se izvrši raspodela sredstava u Ministarstvu prosvete, biće sređen i toalet u školi”, nada se Dragoslav Marić, načelnik Školske uprave u Zaječaru.

 

Ovi mališani su deceniju unazad suočeni sa ovim problemom jer nema ko da ga reši. Kako kažu deca, najgore je zimi, kada sneg napada i kada sa svih strana duva.

 

Razglednica za ministra prosvete

„Sve je jako prljavo, grozno je, nemamo vodu, polomljeni su prozori i hladno je unutra. Zimi je još gore, napada sneg i zgradi je nemoguće prići“, kaže Milica Jeftić a njena drugarica Milica Novaković upozorava da su popucali čučavci i pod oko njih.

 

Miroslav Stanković, direktor škole, svestan je problema koji postoji, i kaže da se nada da će on uskoro biti rešen. Škola je projektom izgradnje novog sanitarnog čvora u više navrata konkurisala kod nadležnih institucija, ali niko nije pomogao.

 

„To su stari toaleti, od pre pola veka, koji su napravljeni u doba kada nije bilo ni kanalizacione ni vodovodne mreže. Deca silom prilika moraju da ga koriste. Nikada ne odustajemo, konkurišemo kod svih projekata za donacije i sredstva. Nadam se da ćemo od projekta modernizacija škole dobiti sredsva jer je naša škola uključena u projekat ali nova još nismo dobili“, kaže Stanković.

 

Direktor škole - Miroslav Stanković

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X