Opozicija kritikovala otpis duga RTB-u, dok vlast kaže da Zijin već puni gradsku kasu

721 2
(foto: arhiva IST Media)
BOR, (IST Media) Četvrta sednica Gradske Skupštine Bora protekla je u znaku donošenja odluke o otpisu duga RTB-u Bor po Unapred pripremljenom planu reorganizacije borskog basena bakra, ali i prvoj odluci opozicije  da napusti zasedanje zbog neuvažavanja predloga i sugestija.

Najžustrija rasprava odvijala se povodom davanja saglasnosti na otpis duga RTB-u Bor prema gradskoj kasi u iznosu od 1,44 milijarde dinara.

Iako je bilo reči samo o formalnom prihvatanju sudske odluke na koju grad očigledno nije mogao da utiče, opozicija je kritikovala donošenje ove odluke, smatrajući da se građani nisu pitali ni prilikom privatizacije, ni kod opraštanja duga RTB-u.

Odbornik Narodne stranke Dragan Marković rekao je da, ako se ovaj novac otpiše RTB-u, ne vidi ko će pokriti dugovanja u borskom javnom sektoru, a koji je nastao gotovo na sličan način.

U odbranu odluke stao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je rekao da je ozbiljnom privatizacijom RTB-a Bor država omogućila velike prihode gradu.

“Mi danas ne otpisujemo dugovanja RTB-u, već samo donosimo formalnu odluku i potvrđujemo ono što je uradio sud preko UPPR-a. Bitno je da je Zijin 24. januara ove godine isplatio sve svoje obaveze od 10 procenata prema UPPR-u, i sada se u budžetskoj kasi, zahvaljujući tome, nalazi oko 500 miliona dinara“, rekao je on.

Predsednik Skupštine grada Dragan Žikić, rekao je da je Zijin izmirio sve svoje obaveze na isteku 2018. godine, ali i podsetio da je ova kineska kompanija od Nevsuna kupila overeno ležište bakra “Čukaru Peki”, čime pokazuju da žele razvoj ovog kraja.

Opozicija je po prvi put u novom sazivu napustila skupštinsko zasedanje nakon treće tačke dnevnog reda, a pošto im nisu uvažena reklamiranja povrede poslovnika i nakon preglasavanja.

Odbornica Demokratske stranke Svetlana Anđelković, odluku o napuštanju sednice obrazložila je činjenicom da se nijedan predlog opozicije, sugestija ili pitanje ne uvažava, te da je “besmisleno dalje učestvovanje dalje u radu gradskog parlemanta”.

Danas su odbornici doneli odluku o taksi prevozu i Limo servisu, kojim se preciziraju uslovi za obavljanje ovih poslova i obaveze taksi prevoza.

Limo servisi u Srbiji nisu toliko tražene kao u razvijenim zemljama, ali je ova vrsta prevoza u poslednje vreme  sve popularnija i u Srbiji. Reč je o firmama koje se kvalitetnim vozlima bave gradskim, lokalnim i međunarodnim prevozom putnika, kao i kurirskom službom.

Danas je usvojen je i Akcioni plan zapošljavanja, koji omogućava da 20 miliona dinara bude izdvojeno za zapošljavanje 156 osoba u tri  programa aktivnih mera zapošljavanja

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 2 comments

  1. RTB Bor, sada ZiJin Bor Copper, završio 2018.godinu kao deveti domaći izvoznik sa 181,1 milion evra. U tom periodu cena bakra na LMI bila je 6.000-7.000. $/t. Svojevremeno, kada je cena bakra na LMI bila ispod 2.000 $/t, RTB Bor je imao izvoz iznad 400 miliona USD, a uvoz 100 miliona USD. Treba navesti da je krajem 2018. godini RTB Bor dugovao oko milijardu USD ( rudarska renta iznad 40 miliona USD, EPS 60 miliona USD, Mitilineos 60 miliona USD itd), od toga Ziđin je platio 200 miliona USD, grad Bor je otpisao dugova RTB Bor u iznosu od 1,44 milijarde dinara (oko 13 milion evra). Menadžment RTB Bor na čelu sa neprikosnovenim jahačem Spaskovskim je doveo RTB Bor do bankrota, koje niko ne pominje, jer su u tome umešani mnogi iz vlasti Srbije oko kriminalnim i nezakonskim radnjama. Sve se završilo po njima, bez posledica, jer su RTB Bor poklonili kinezima, proglašavajući uvođenje kineza kao spas za urušeni RTB Bor i posao veka. Umesto da RTB Bor razvijaju naši stručni ljudi i sva dobit bude srpski, ovi najsposobni sa plagijatima i sumnjivim diplomama sve bogatstvo u Boru i Majdanpeku je poklonjeno kinezima. Umesto hvalospeva, akteri bi morali da se suoče sa zakonima oči u oči!

    Odgovori
  2. Bojim se da Zijđin ne puni borsku kasu kao što je punio Blagoje Spaskovski. Prazna i još je otpraznio na kraju za 1,44 milijarde dinara, a što je pokradeno?

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X