Opozicija kritikovala otpis duga RTB-u, dok vlast kaže da Zijin već puni gradsku kasu

824 0
(foto: arhiva IST Media)
BOR, (IST Media) Četvrta sednica Gradske Skupštine Bora protekla je u znaku donošenja odluke o otpisu duga RTB-u Bor po Unapred pripremljenom planu reorganizacije borskog basena bakra, ali i prvoj odluci opozicije  da napusti zasedanje zbog neuvažavanja predloga i sugestija.

Najžustrija rasprava odvijala se povodom davanja saglasnosti na otpis duga RTB-u Bor prema gradskoj kasi u iznosu od 1,44 milijarde dinara.

Iako je bilo reči samo o formalnom prihvatanju sudske odluke na koju grad očigledno nije mogao da utiče, opozicija je kritikovala donošenje ove odluke, smatrajući da se građani nisu pitali ni prilikom privatizacije, ni kod opraštanja duga RTB-u.

Odbornik Narodne stranke Dragan Marković rekao je da, ako se ovaj novac otpiše RTB-u, ne vidi ko će pokriti dugovanja u borskom javnom sektoru, a koji je nastao gotovo na sličan način.

U odbranu odluke stao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je rekao da je ozbiljnom privatizacijom RTB-a Bor država omogućila velike prihode gradu.

„Mi danas ne otpisujemo dugovanja RTB-u, već samo donosimo formalnu odluku i potvrđujemo ono što je uradio sud preko UPPR-a. Bitno je da je Zijin 24. januara ove godine isplatio sve svoje obaveze od 10 procenata prema UPPR-u, i sada se u budžetskoj kasi, zahvaljujući tome, nalazi oko 500 miliona dinara„, rekao je on.

Predsednik Skupštine grada Dragan Žikić, rekao je da je Zijin izmirio sve svoje obaveze na isteku 2018. godine, ali i podsetio da je ova kineska kompanija od Nevsuna kupila overeno ležište bakra „Čukaru Peki“, čime pokazuju da žele razvoj ovog kraja.

Opozicija je po prvi put u novom sazivu napustila skupštinsko zasedanje nakon treće tačke dnevnog reda, a pošto im nisu uvažena reklamiranja povrede poslovnika i nakon preglasavanja.

Odbornica Demokratske stranke Svetlana Anđelković, odluku o napuštanju sednice obrazložila je činjenicom da se nijedan predlog opozicije, sugestija ili pitanje ne uvažava, te da je „besmisleno dalje učestvovanje dalje u radu gradskog parlemanta“.

Danas su odbornici doneli odluku o taksi prevozu i Limo servisu, kojim se preciziraju uslovi za obavljanje ovih poslova i obaveze taksi prevoza.

Limo servisi u Srbiji nisu toliko tražene kao u razvijenim zemljama, ali je ova vrsta prevoza u poslednje vreme  sve popularnija i u Srbiji. Reč je o firmama koje se kvalitetnim vozlima bave gradskim, lokalnim i međunarodnim prevozom putnika, kao i kurirskom službom.

Danas je usvojen je i Akcioni plan zapošljavanja, koji omogućava da 20 miliona dinara bude izdvojeno za zapošljavanje 156 osoba u tri  programa aktivnih mera zapošljavanja

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X