Korona

NKD: ZABRINJAVAJUĆE stanje lokalnih zajednica u vreme epidemije

Nakon prikupljanja informacija iz 10 većih gradova i opština u Srbiji, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) objavila je realnosti lokalnih zajednica tokom borbe sa korona virusom.

Ove informacija je objavio NKD ocenjujući nedovoljnu zainteresovanost nacionalnih medija, pre svega javnog servisa, za situacije u lokalnim sredinama, kao i zbog neobaveštenosti građana Srbije o realnoj situaciji u lokalnim zajednicama.

Najveća zabrinutost je zbog velikog broja građana koji su, po ukidanju vanrednog stanja, prestali da nose maske u situacijama kada je to preporučeno. Lažne vesti koje se šire internetom, loš primer koji dobijaju od strane državnika i stručnjaka koji se učestalo pojavljuju u medijima bez maski, kao i proglašenje ,,pobede nad koronom’’ uoči izbora svakako su doprineli ovom problemu.

Ko treba u Srbiji da bude primer drugima?

NKD poziva i apeluje na predstavnike vlasti da pravilno upotrebljavaju zaštitne maske kako građane ne bi dovodili u konfuziju oko neophodnosti i pravilnosti njihovog nošenja, jer, ako vlast prva ne poštuje preporuke „struke“, kako to mogu da očekuju od drugih.

 

Jedan od najozbiljnijih problema tokom jula u gotovo svim lokalnim zajednicama jeste i dugo čekanje na rezultate testova širom Srbije.

koronaU svim većim gradovima više stotina ljudi čeka na rezultate testova i više od nedelju dana, a redovi za davanje uzoraka ozbiljno ugrožavaju zdravlje pacijenata i prolaznika. Ova pojava kompromituje i zvaničnu statistiku o obolelima i preminulima od Covida-19, usled pojavljivanja zakasnelih rezultata u statistici, kada zapravo ovi podaci verovatno više i ne važe (npr. negativan test na uzorku od pre 10 dana ne ukazuje da je u tom trenutku neko zaista i negativan). Ovakva praksa skupo košta i građane kroz nesvrsishodnu budžetsku potrošnju, a u potpunosti onemogućava lokalne krizne štabove da koriste podatke prilikom donošenja odluka, navodi se u saopštenju NKD.

Osvrćući se na aktuelni društveno-politički momenat, informacije koje su članice NKD prikupile ukazuju da je neformiranje lokalnih vlasti, skoro mesec dana nakon izbora, unelo dodatnu nesigurnost u funkcionisanje institucija. Sve je više primera da pojedini lokalni funkcioneri, koji pretpostavljaju da neće ostati na svojoj poziciji, uopšte ne rade svoj posao.

Sa druge strane, glas lokalnih samouprava koje zahtevaju bolju podršku centralnih vlasti u borbi protiv COVID-19 se ne čuje u medijima, niti nailazi na odgovarajuću reakciju Beograda.

Mere Vlade Srbije za podršku ekonomiji su skoro u potpunosti mimoišle poljoprivredu i kulturu, gde je stanje izuzetno teško bez nade da je moguće očekivati oporavak do kraja godine. Ostalo je nejasno i kako će i preduzetnici iz drugih oblasti nastaviti poslovanje nakon što iscrpe pakete državne pomoći. Posebno je zabrinjajavuća situacija za radnike u neformalnoj ekonomiji koji nisu mogli da dobiju odgovarajuću državnu podršku, a koji su u velikom broju ostali bez posla usled krize.

Sa druge strane, za pohvalu i izraženo je u gotovo svim sredinama, jesu ljudi, odnosno njihova filantropija i spremnost da se pomognu ugroženima. Građani prikupljanjem novca i drugih oblika humanitarne pomoći, kao i kroz svoje aktivističke akcije, značajno doprinose da njihove lokalne zajednice lakše prežive epidemiju i njene posledice.

NKD je  pohvalila apoteke širom Srbije koje obezbeđuju da građani imaju pristup svim potrebnim zaštitnim sredstvima kojima je, nakon ukidanja vanrednog stanja, snižena cena ostala nepromenjena.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X