Zabava

Konačana odluka održavanja NIŠVILLE JAZZ FESTIVALA – 1. avgusta

Maja Mitic, Ivan Blagojevic i Branislav Miltojevic

NIŠ, (IST Media, foto: Nišville) Nišville jazz festival objavio je danas kompletan glavni program (PROGRAM FESTIVALA u pdf formatu) kao i sve prateće programe planirane za ovogodišnjeg izdanje koje bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta, ali konačna odluka o formatu i terminu održavanja biće doneta 1. avgusta, i zavisiće od stanja epidemiološke situacije i preporuka kriznog štaba.

Da li će glavni muzički program biti održan u predviđenom terminu  sa dozvoljenim brojem posetilaca ili online, zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta , Nišville će biti održan između 10. i 13. septembra, verujemo, tada u boljim okolnostima, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor festivala Ivan Blagojević.  

On je zamolio članove republičkog kriznog štaba, kao i svih gradskih kriznih štabova da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.

Kad to kažem, mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere sociajlne distance mnogo bolje nego što je  to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima ili kafanama i klubovima. dodao je on.

Detalj sa press konferencije

Direktor Nišvila je takođe zamolio krizne štabove da na nekoj od narednih sednica jasno razdvoje dozvoljeni broj okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Nelogično je  da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca. Mora se povesti računa, naglasio je Blagojević, o opstanku i efzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene  jer su ti segmenti u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zapošljenih u javnim kulturnim institucijama, kazao je direktor Nišvila.

On upozorva da je važno da se umetnicima ne uskrati pravo  na rad i umetničko izražavanje  – makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno, i podsetio na reči Vinstona Čerčila u Drugom svetskom ratu da se “kultura jednog naroda mora odbraniti po svaku cenu”.

Za početak – ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture  u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo, zaključio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Na press konferenciji su umetnička direktorka „Nišville džez teatra“ i urednik „Nišville movie summit-a“  Maja Mitić i Branislav Miltojević predstavili pozorišni i filmski program planiran za ovogodišnji Nišville festival.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Zasеdao Organizacioni odbor 57. Gitarijade: Cеna komplеta karata 2.000 dinara

Ist Media

MOTO SKUP ovog vikenda na Borskom jezeru. Evo ko nastupa

Ist Media

Repertoar bioskopa “Zvezda” od 20. do 25. juna

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X