DruštvoTema danaНекатегоризовано

Neizvesni planovi za srednje škole u Boru. Učenika sve manje

BOR (Milica Živković, IST Media) U Borkoj opštini iz godine u godinu sve manji broj učenika završava osnovšku školu pa školska uprava Zaječar smatra da je plan od 632 upisna mesta za školsku 2013/2014. godinu, koliko zahtevaju borske srednje škole, nerealan, budući da će ove godine u borskoj opštini biti svega  485 učenika sa navršenom malom maturom.

 

Član načelničke uprave Zaječar Dragoslav Marić

 

 

Član načelničke uprave Zaječar Dragoslav Marić, predlažio je na sastanku sa borskim prosvetarima da bi, umesto što škole traže nova odeljenja, možda trebalo da razmišljaju o ukidanju dva odeljenja na nivou grada.

„Prema novom planu naša opština treba da ima 22 odeljenja, dok mi ove godine imamo učenike za oko 16”, rekao je za IST Media Slobodan Knežević, član opštinskog veća za obrazovanje.

 

I pored ovog podatka, školski odbori traže proširenje kapaciteta za upis novih učenika u srednje škole i takav predlog su uputili ministarstvu.

 

Slobodan Knežević, član opštinskog veća za obrazovanje.

 

 

„Ja razumem moje kolege jer se svaka škola bori za potpunu uposlenost svog kolektiva, ali kod nas je problem što nemamo dovoljno dece, i takva situacija će nas pratiti i narednih godina. Prošle godine je u Boru bilo raspoloživo 608 upisnih mesta, a tek 506 učenika je upisano“, podseća Knežević.

 

Lidija Načić, direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje Bor, napomenula je da pri pravljenju planova o otvaranju novih smerova, treba brinuti i o ponudi i tražnji u toj službi.

 

„Trenutno se u evidencionom listu zavoda u Boru nalazi 6.120 nezaposlenih lica, a najveći broj su osobe sa dimlomom gimnazije, potom mašinski tehničari, a na trećem mestu je ekonomska škola“, kaže Načićeva.

 

Marić je ovom prilikom predložio da se sve škole opet same sastaju i pokušaju da nađu adekvatno rešenje kako bi sastavili bolji plan za predstojeću školsku godinu, jer ukoliko to ne urade, ministarstvo će samo doneti odluku koja će biti objavljena krajem marta, odnosno početkom aprila ove godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X