DruštvoEkonomija

Ministar Antić u Boru o aerozagađenju, premijerka o putu Vožd Karađorđe

foto D Kecic

BOR, (IST Media, foto: D.Kecić) Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić, obišli su danas pojedine pogone kompanije „Serbia Zijin Copper“, a ugostio ih je zamenik generalnog direktora kineske kompanije Dexi Ling.

Bilo je reči o ekologiji, povećanju proizvodnje bakra, zaštiti na radu, ali je premijerka Srbije iskoristila i priliku da tokom ove posete, a uoči izbora zakazanih za 21. jun, najavi izgardnju puta “Vožd Karađorđe” koji će Bor približiti zapadnoj Srbiji i Beogradu. Ona, međutim, nije precizirala kada će radovi započeti, ali je otkrila da je reč o saobraćajnici koja će delom biti autoput a delom “brza saobraćajnica”.

Generalni direktor Zijin-a Jian Ximing je na pitanje novinara o povećanom zagađenju od njihovog preuzimanja 63 posto RTB-a, potvrdio da je izvor zagađenja topionica bakra, ali da se radi na rešavanju tog problema.

Mi radimo na iznalaženju privremenog rešenja u smislu izgradnje “dimohvatača” i sistema za gasove. To će biti privremeno rešenje i trajaće do jula, a posle toga planiramo da trajno rešimo problem sa gasovima po najmodernijoj tehnologiji jer će sav gas ići u fabriku sumporne kiseline, rekao je Jian Ximing.

A na pitanje novinara zbog čega je država uložila veliki novac za izgradnju nove topionicu koja je sada nefunkcionalna, ministar Antić je objasnio da je sadašnja topionica predviđena za kapacitet proizvodnje 80.000 tona bakra godišnje, a da su planovi kineske kompanije da u godini proizvede i do 250.000 tona.

Kada je reč o proizvodnji u kompaniji Zijin, premijerka je navela da su rezultati prethodnih 12 meseci 50 posto bolji od rezultata pre dolaska strateškog partnera.

Očekujemo da će uspesi nakon daljih ulaganja u narednih nekoliko godina rasti, čime će udeo sektora rudarstva u BDP iznositi pet procenata, rekla je premijerka tokom posete postrojenju Flotacije.

Aleksandar Antić, ocenio je da je odluka o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom od izuzetne važnosti za Srbiju i da su sve odluke o tome bile „izuzetno dobre“.

Godinu i po dana od početka zajedničke misije, sve se odvija u skladu sa našim planovima“, rekao je Antić, i istakao da se Ziđin obavezao da će u kompaniji zaposliti 5.000 radnika, dok je sada broj zaposlenih premašen za 474.

Istakao je poboljšanje zaštite na radu u toj kompaniji, i izneo podatak da je u 2019. godini nivo povreda smanjen za 55 procenta.

To govori da smo za partnera dobili jednu svetsku odgovornu kompaniju, zaključio je on.

Drugi čovek u kompaniji Zijin Dexi Ling je rekao da je ponosan što može da kaže da je promenjena istorija ove kompanije.

To smo postigli značajnim ulaganjem u vezi sa unapređenjem životne sredine, zapošljavanjem, proizvodnjom i upravljanjem. Sa rudnikom bakra i zlata „Čukaru Peki“ bićemo druga po snazi industrijska baza obojenih metala u Evropi, rekao je Dexi Ling.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je naznačio da je zahvaljujući kompaniji Ziđin budžet grada stabilan a Bor jedan od najperspektivnijih gradova u Srbiji.

To znači da možemo da razmišljamo o izgradnji putne infrastrukture, škola, rekonstrukciji domova za decu i igrališta, rekao je on, pripisujući zasluge dovođenja kompanije Ziđin predsedniku Srbije.

Premijerka i ministar Antić zahvalili su se kineskim partnerima na donaciji od 800.000 dolara u borbi od korona virusa.

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X