Brnabić: Oporavak Instituta u Boru merilo uspeha sadašnje vlasti

119 0
institut za rudarstvo

BOR, (IST Media, foto: Institut) – Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji je primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara 2011. godine bile 55.000 dinara, a kako je danas, kada institut ima godišnji prihod od šest miliona evra a rudari zarađuju u proseku 95.000, izjavila je premijerka Ana Brnabić tokom posete ovoj ustanovi.

Ona je istakla da je Institut imao gubitke i dugove od sedam miliona evra, dok danas ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1.000 ljudi.

Institut uplaćuje u budžet tri miliona evra godišnje, a Brnabić je naglasila da je taj institut jedan od najboljih u Srbiji.

Kako je nakada izgledao Institut i kako izgleda danas, možda je najbolja paradigma i primer kako je izgledalo naše rudarstvo, naša ekonomija i naučne institucije. Taj institut je pre 10 godina dugovao nešto više od sedam milion evra, pet plata nije bilo isplaćeno, a oprema je bila zastarela.

Brnabić navodi da je prosečna plata u institutu bila oko 250 evra.

U međuvremenu su zahvaljujući dobrom rukovodstvu instituta i naučnim radnicima, kao i velikoj podršci Ministarstva prosvete vraćeni svi dugovi, a prosečna plata u Institutu je 800 evra i koristi se najsavremenija oprema i tehnologija, napomenula je premijerka.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X