DruštvoEkonomijaPolitika

Brnabić: Oporavak Instituta u Boru merilo uspeha sadašnje vlasti

institut za rudarstvo

BOR, (IST Media, foto: Institut) – Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji je primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara 2011. godine bile 55.000 dinara, a kako je danas, kada institut ima godišnji prihod od šest miliona evra a rudari zarađuju u proseku 95.000, izjavila je premijerka Ana Brnabić tokom posete ovoj ustanovi.

Ona je istakla da je Institut imao gubitke i dugove od sedam miliona evra, dok danas ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1.000 ljudi.

Institut uplaćuje u budžet tri miliona evra godišnje, a Brnabić je naglasila da je taj institut jedan od najboljih u Srbiji.

Kako je nakada izgledao Institut i kako izgleda danas, možda je najbolja paradigma i primer kako je izgledalo naše rudarstvo, naša ekonomija i naučne institucije. Taj institut je pre 10 godina dugovao nešto više od sedam milion evra, pet plata nije bilo isplaćeno, a oprema je bila zastarela.

Brnabić navodi da je prosečna plata u institutu bila oko 250 evra.

U međuvremenu su zahvaljujući dobrom rukovodstvu instituta i naučnim radnicima, kao i velikoj podršci Ministarstva prosvete vraćeni svi dugovi, a prosečna plata u Institutu je 800 evra i koristi se najsavremenija oprema i tehnologija, napomenula je premijerka.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X