DruštvoTema danaНекатегоризовано

Međunarodni dan tolerancije: Podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas

SRBIJA (IST Media) Poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim i svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi, UNESCO-va je definicija tolerancije. Danas se u svetu i u Srbiji obeležava Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar.

 

tolerancija 2Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije, u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana 16. novembra 1995. godine u Parizu. To je dan koji nas podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. 

 

Prema Deklaraciji UN, tolerancija je prihvatanje činjenice da su “ljudska bića prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima imaju pravo da žive i budu to što jesu”.

 

Reč tolerancija potiče od  grčke reči tolerare što znači podnositi, trpeti, koji je izveden od glagola tollere što znači dići, uzeti na sebe.

 

 

Ustavom Srbije zagarantovana je jednakost svim građanima. Zabranjuje se svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, a naročito po osnovu pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, političkog uverenja, kulture, jezika, starosti, psihičke i fizičke invalidnosti.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Porukom “SVI SMO DRUGAČIJI ALI SMO SVI JEDNAKI” obeležen dan škole VIDOVDAN

Miloš Marković

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X