Međunarodni dan tolerancije: Podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas

567 0

SRBIJA (IST Media) Poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim i svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi, UNESCO-va je definicija tolerancije. Danas se u svetu i u Srbiji obeležava Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar.

 

tolerancija 2Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije, u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana 16. novembra 1995. godine u Parizu. To je dan koji nas podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. 

 

Prema Deklaraciji UN, tolerancija je prihvatanje činjenice da su “ljudska bića prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima imaju pravo da žive i budu to što jesu”.

 

Reč tolerancija potiče od  grčke reči tolerare što znači podnositi, trpeti, koji je izveden od glagola tollere što znači dići, uzeti na sebe.

 

 

Ustavom Srbije zagarantovana je jednakost svim građanima. Zabranjuje se svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, a naročito po osnovu pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, političkog uverenja, kulture, jezika, starosti, psihičke i fizičke invalidnosti.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Sto evra mita za potvrdu o smrti

Piše - 17. November 2012. 0
KNJAŽEVAC (IST Media), Policija u Knjаževcu odredia je policijsko zаdržаvаnje od 48 sаti lekaru mrtvozorniku M.Ž.(36) iz tog grada zbog…

Saopštenje Toplane za 3. mart

Piše - 3. March 2014. 0
Zbog radova na sanaciji curenja vrelovodne mreže, na adresi 3. oktobar br. 111, danas je došlo do prekida u isporuci toplotne…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X