Društvo

Kineski radnici u Rakiti u štrajku i ocenjuju: “Ziđin” bruka ime naše zemlje, tužićemo ih

BOR – Pedesetak kineskih radnika angažovanih na izgradnji jalovišta za potredbe novog rudnika bakra “Čukaru Peki”, sada u sastavu kineskog “Ziđin-a” protestovalo je danas pred sedištem te kompanije tražeći bolje uslove za rad.

Oni su naveli da skoro od aprila rade bez prestanka, da u spavaonicama nemaju grejanje, slabo se hrane i često su žedni. Kažu da im izlaz u Bor nije dozvoljen, pa se osećaju kao zatvorenici.

Ovo je sramota za Kinu. Došli smo u Evropu da brukamo našu zemlju. Stidimo se, stidimo se…, naveli su nam u prepisci neki kineski radnici, i najavili tužbu protiv Ziđin-a po povratku u zemlju.

Oni napominju da platu primaju u Kini.

Jedan od radnika “Ziđin” iz Bora ocenio je to izigravanje zakona Srbije, jer se ne plaćaju porezi i doprinosi za kineske radnike, dok je, istovremeno, veliki broj srpskih radnika na tom projektu ostalo bez posla.

Naši radnici koji se bune protiv Ziđina stavljaju se na crnu listu i tako ne mogu da se zaposle ni u kompaniji koja sarađuje sa Ziđinom. Neki radnici na tom projektu rade preko 250 sati mesečno a plaćeni su svega oko 700 evra, rekao nam je jedan od njih.

Protest kineskih radnika danas je završen bez dogovora, a novi protest zakazan je za sutra.

Video sa protesta radnika Ziđin danas je objavljen i na društvenoj mreži Fejsbuk.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X