DruštvoKorona

JINSHAN: Kineski radnici bili uznemireni zbog korone a neki od njih širili lažne informacije

Kompanija “Jinshan” oglasila se danas povodom pisanja brojnih medija o nezadovoljstvu kineskih radnika koji rade na projektu izgradnje jalovišta za rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki”.

Saopštenje prenosimo u celini:

Construction Doo („Jinshan“) šokiran je činjenicom da su pojedini mediji, bez očekivane sveobuhvatne istrage, objavili neistinite i obmanjujuće informacije o nedavnom okupljanju nekolicine kineskih radnika ispred radnog kampa „Jinshan“ u rudniku Čukaru Peki. Svrha ovog saopštenja je istina, kao odgovor na neodgovorno ponašanje prilikom izveštavanja koje je ozbiljno narušilo našu reputaciju.

„Jinshan“ je nezavisno pravno lice, osnovano u skladu sa zakonima Srbije. Kao ozbiljna i profesionalna građevisnka kompanija, „Jinshan“ je, pored ostalih, izvođač dela projekta Čukaru Peki. Javnost bi trebalo upoznati s činjenicom da cela stvar nema nikakve veze sa Zijinom.

Skup su sami organizovali pojedini radnici „Jinshana“, jer su postali uznemireni i emotivni zbog činjenice da je nekolicina bila pozitivna na test COVID-19, ali i prilično nostalgični pošto se približava tradicionalni kineski Prolećni festival. Radnici su se okupili sa tim ciljem i zamolili „Jinshan“ da organizuje grupnu vakcinaciju ili da ih pošalje u Kinu.

„Jinshan“ je odmah pokrenuo istragu na licu mesta, kako bi saznao zahteve zaposlenih i objasnio Vladinu politiku prema imunizaciji. Zaposlenima koji su izrazili želju da se vrate kući razjašnjena je činjenica vrlo ograničenih međunarodnih letova, a potom je, shodno preporukama Vlade o izbegavanju okupljanja tokom pandemije, zaposlenima savetovano da se raziđu. Većina radnika, po upoznavanju sa stvarnom situacijom, izrazila je razumevanje i vratila se poslu. Međutim, nekolicina je i dalje bila nervozna i odlučila je da širi lažne informacije kao način da iskaže svoje negativne emocije.

Svi radnici su članovi naše velike porodice „Jinshan“. Njihovo zdravlje i sigurnost smatramo glavnim prioritetom i težimo da zaštitimo njihova prava i interese. U tom smislu:

  1. PCR testiranje sprovedeno je za sve zaposlene. Zaraženi i oni koji su imali kontakt sa takvim radnicima bezbedno su izolovani u karantinu, u skladu sa zdravstvenom politikom. Svi zaposleni, koji su u dobrom fizičkom i zdravstvenom stanju i koji su se dobrovoljno prijavili da prime vakcinu, vakcinisani su.
  2. Putovanje, hranu, smeštaj, medicinsku negu, osiguranje i druge troškove zaposlenih tokom njihovog boravka u Srbiji snosi „Jinshan“. Svi radnici snabdeveni su namirnicama i ostalim potrepštinama za život i rad. Fotografije i video zapisi koje su objavili pojedini mediji, a na kojima su prikazani loši radni i životni uslovi, potiču iz nepoznatih izvora i nemaju nekakve veze sa „Jinshanom“.
  3. Svi zapsoleni imaju dovoljno zaštitnog materijala i mogućnost da sazanju više o zaštioti od pandemije. Iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga zapsolenima je savetovano da poštuju politiku prevencije koju je inicirala Vlada i da, umesto da se okupljaju i druže, ostanu u svojim radnim i dnevnim prostorijama. Nije postojalo tzv. ograničenje njihove slobode.
  4. Radno vreme zaposlenih definisano je u skladu sa Zakonom o radu Srbije. Svi radnici su uredno plaćeni, u punom iznosu i niko nije primoran na rad. Štaviše, zaposleni mogu tražiti odsustvo s posla i odlučiti da otkažu ugovor o radu u bilo kom trenutku, svojevoljno.
  5. Da bi se izbegao nestanak ili krađa, a radi brze obnove dozvola pre istka važnosti, poslodavac čuva pasoše zaposlenih, ali ih zaposleni, ukoliko tako odluče, mogu držati kod sebe.

„Jinshan“ je zahvalan srpskim i lokalnim medicinskim ustanovama za snažnu podršku prilikom COVID testrianja i vakcinacije. Neće nas pobedti razne poteškoće izazvane pandemijom, već ćemo još više raditi na unapređenju izgradnje pomenutog rudnika kako bi tamo što pre počela proizvodnja, čemu se radujemo jer time i mi doprinosimo lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

Razumemo da opravdano, harmonično i nediskriminišuće okruženje u javnosti mnogo znači svakome od nas. Pozivamo uvažene medije i verujemo da će poštovati važeće zakone i proveravati izvor, autentičnost i celovitost pre objavljivanja bilo kakvih informacija, sa odgovornim stavom i profesionalnim duhom.

Sa druge strane, zadržavamo pravo da preduzmemo neophodne mere u skaldu sa zakonom protiv neodgovornih medija koji su narušili našu reputaciju objavljivanjem neistinitih i obmanjujućih informacija.

Kompanija je uz saopštenje poslala set fotografija koje ovom prilikom objavljujemo, ali i naglašavamo da smo od menadžmenta kompanije zatražili posetu toj firmi kako bismo se sami uverili u njihove navode.
Jinshan 03

 

Jinshan 11 Jinshan 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X