DruštvoKorona

JINSHAN: Kineski radnici bili uznemireni zbog korone a neki od njih širili lažne informacije

Kompanija “Jinshan” oglasila se danas povodom pisanja brojnih medija o nezadovoljstvu kineskih radnika koji rade na projektu izgradnje jalovišta za rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki”.

Saopštenje prenosimo u celini:

Construction Doo („Jinshan“) šokiran je činjenicom da su pojedini mediji, bez očekivane sveobuhvatne istrage, objavili neistinite i obmanjujuće informacije o nedavnom okupljanju nekolicine kineskih radnika ispred radnog kampa „Jinshan“ u rudniku Čukaru Peki. Svrha ovog saopštenja je istina, kao odgovor na neodgovorno ponašanje prilikom izveštavanja koje je ozbiljno narušilo našu reputaciju.

„Jinshan“ je nezavisno pravno lice, osnovano u skladu sa zakonima Srbije. Kao ozbiljna i profesionalna građevisnka kompanija, „Jinshan“ je, pored ostalih, izvođač dela projekta Čukaru Peki. Javnost bi trebalo upoznati s činjenicom da cela stvar nema nikakve veze sa Zijinom.

Skup su sami organizovali pojedini radnici „Jinshana“, jer su postali uznemireni i emotivni zbog činjenice da je nekolicina bila pozitivna na test COVID-19, ali i prilično nostalgični pošto se približava tradicionalni kineski Prolećni festival. Radnici su se okupili sa tim ciljem i zamolili „Jinshan“ da organizuje grupnu vakcinaciju ili da ih pošalje u Kinu.

„Jinshan“ je odmah pokrenuo istragu na licu mesta, kako bi saznao zahteve zaposlenih i objasnio Vladinu politiku prema imunizaciji. Zaposlenima koji su izrazili želju da se vrate kući razjašnjena je činjenica vrlo ograničenih međunarodnih letova, a potom je, shodno preporukama Vlade o izbegavanju okupljanja tokom pandemije, zaposlenima savetovano da se raziđu. Većina radnika, po upoznavanju sa stvarnom situacijom, izrazila je razumevanje i vratila se poslu. Međutim, nekolicina je i dalje bila nervozna i odlučila je da širi lažne informacije kao način da iskaže svoje negativne emocije.

Svi radnici su članovi naše velike porodice „Jinshan“. Njihovo zdravlje i sigurnost smatramo glavnim prioritetom i težimo da zaštitimo njihova prava i interese. U tom smislu:

  1. PCR testiranje sprovedeno je za sve zaposlene. Zaraženi i oni koji su imali kontakt sa takvim radnicima bezbedno su izolovani u karantinu, u skladu sa zdravstvenom politikom. Svi zaposleni, koji su u dobrom fizičkom i zdravstvenom stanju i koji su se dobrovoljno prijavili da prime vakcinu, vakcinisani su.
  2. Putovanje, hranu, smeštaj, medicinsku negu, osiguranje i druge troškove zaposlenih tokom njihovog boravka u Srbiji snosi „Jinshan“. Svi radnici snabdeveni su namirnicama i ostalim potrepštinama za život i rad. Fotografije i video zapisi koje su objavili pojedini mediji, a na kojima su prikazani loši radni i životni uslovi, potiču iz nepoznatih izvora i nemaju nekakve veze sa „Jinshanom“.
  3. Svi zapsoleni imaju dovoljno zaštitnog materijala i mogućnost da sazanju više o zaštioti od pandemije. Iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga zapsolenima je savetovano da poštuju politiku prevencije koju je inicirala Vlada i da, umesto da se okupljaju i druže, ostanu u svojim radnim i dnevnim prostorijama. Nije postojalo tzv. ograničenje njihove slobode.
  4. Radno vreme zaposlenih definisano je u skladu sa Zakonom o radu Srbije. Svi radnici su uredno plaćeni, u punom iznosu i niko nije primoran na rad. Štaviše, zaposleni mogu tražiti odsustvo s posla i odlučiti da otkažu ugovor o radu u bilo kom trenutku, svojevoljno.
  5. Da bi se izbegao nestanak ili krađa, a radi brze obnove dozvola pre istka važnosti, poslodavac čuva pasoše zaposlenih, ali ih zaposleni, ukoliko tako odluče, mogu držati kod sebe.

„Jinshan“ je zahvalan srpskim i lokalnim medicinskim ustanovama za snažnu podršku prilikom COVID testrianja i vakcinacije. Neće nas pobedti razne poteškoće izazvane pandemijom, već ćemo još više raditi na unapređenju izgradnje pomenutog rudnika kako bi tamo što pre počela proizvodnja, čemu se radujemo jer time i mi doprinosimo lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

Razumemo da opravdano, harmonično i nediskriminišuće okruženje u javnosti mnogo znači svakome od nas. Pozivamo uvažene medije i verujemo da će poštovati važeće zakone i proveravati izvor, autentičnost i celovitost pre objavljivanja bilo kakvih informacija, sa odgovornim stavom i profesionalnim duhom.

Sa druge strane, zadržavamo pravo da preduzmemo neophodne mere u skaldu sa zakonom protiv neodgovornih medija koji su narušili našu reputaciju objavljivanjem neistinitih i obmanjujućih informacija.

Kompanija je uz saopštenje poslala set fotografija koje ovom prilikom objavljujemo, ali i naglašavamo da smo od menadžmenta kompanije zatražili posetu toj firmi kako bismo se sami uverili u njihove navode.
Jinshan 03

 

Jinshan 11 Jinshan 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Sa sednice Štaba za vanredne situacije. Deponija gori, a izvorišta presušuju

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X