Javna preduzeća najviše kriju informacije

330 0

(EurActiv, S.V.) Državni organi i preduzeća u Srbiji češće daju informacije nevladinim organizacijama i medijima nego građanima, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, a prenosi sajt EurActiv. Javna preduzeća najčešće ostaju nema na zahtev za dostavljanje informacija u poređenju sa lokalnim samoupravama i državnim organima.

 

Autori istraživanja su na predstavljanju publikacije ukazali da uzroci problema ne leže samo u skrivanju informacija i nedostatku volje za saradnju, mada je i to prisutno, već i u nedostatku stručnosti i kadrova. Sa druge strane, broj žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja u stalnom je porastu, za trećinu u 2013. u odnosu na prethodnu godinu i ova institucija je bukvalno zatrpana zahtevima.

 

bcbp medija centar
Foto: Media Centar Beograd

 

Zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja Stanojla Mandić navela je da je prošle godine podneto 3.300 žalbi za pristup informacijama, što je za trećinu više nego prethodne godine. Kako je ukazala, to je tek vrh ledenog brega, budući da se najveći deo slučajeva reši pre zvaničnog žalbenog postupka. Uzrok tog povećanja nije poznat – da li državni organi manje odgovaraju ili im se građani više obraćaju, kazala je ona.

 

Prema njenim rečima, 91% preporuka Poverenika reši se pozitivno, davanjem informacija. Ono što zabrinjava je, kako je navela, mnogo manji procenat u javnim preduzećima, gde se izvrši 78% naloga za davanje informacija. Većina spornih pitanja odnosila se na novac, sponzorstva i slične ugovore.

 

Na konferenciji je ukazano i na problem nedovoljne efikasnosti Poverenika, budući da postoji veliki broj predmeta koji nisu rešeni u predviđenom roku od 30 dana usled nedovoljnih kapaciteta kancelarije, posebno u prethodnim godinama. Zamenica Poverenika na to je odgovorila da su kapaciteti ove institucije povećani i da se očekuje da će se tokom ove godine zaostali slučajevi rešiti, paralelno sa novopristiglim žalbama, što bi omogućilo da se od 2015. rokovi za rešavanje žalbi poštuju.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X