I Turski ČENGIZ HOLDING u trci za RTB Bor

455 0
BOR, (IST Media, foto: Lj. Aleksić) Mehmet Čengiz, vlasnik i prvi od četvorice braće Čengiz koji su osnovali i vode istoimeni konglomerat u Turskoj, posetio je danas sa braćom i saradnicima Rudarsko-topioničarski basen Bor i izrazio spremnost „Čengiz holdinga“ da učestvuje na tenderu za izbor njegovog strateškog partnera.

Ovo je njihova druga poseta Basenu u poslednjih mesec dana. Početkom juna, kada je zainteresovanost ovog turskog investitora za RTB Bor potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bor i Majdanpek je sa saradnicima posetio član Borda direktora turske kompanije, Seref Čengiz, a ovog puta u RTB Bor došao je lično vlasnik Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je da je RTB Bor i nadmetanje na tenderu predmet interesovanja turske kompanije prvenstveno radi širenja poslovanja njihovog ogranka koji pokriva rudarsku infustriju. „Čengiz hilding“ posluje u oblasti građevinsarstva, energetike, rudarstva, turizma i medija, a preko svojih firmi „Eti Bakir“ i „Eti Aluminijum“ šire poslovanje u oblasti rudarstva.

“Ovde smo ne samo zbog dobrih odnosa između naših zemalja, već i zbog izuzetnih odnosa naših predsednika – Erdogana i Vučića”, rekao je, pored ostalog, Mehmet Čengiz.

Mehmet Čengiz će sa braćom i stručnjacima u oblasti rudarstva, geologije i metalurgije iz ćerke-fimke „Eti Bakir“ tokom dvodnevne posete razgledati lično sve pogone u sastavu RTB-a u Boru i Majdanpeku.

“Državne kompanije nemaju mogućnost donošenja brzih odluka, dok privatne imaju i to je naša velika prednost. Sve državne kompanije koje smo u Turskoj privatizovali danas uspešno rade, a privatni sektor u našoj zemlji je od dolaska Erdogana – procvetao. Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor”, istakao je Mehemet Čengiz u razgovoru sa generalnim direktorom RTB-a Bor Blagojem Spaskovskim.

„Čengiz holding“ uključen je u izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata u Turskoj. Gradi autoputeve, mostove, tunele, brane, železnice, metroe, cevovode, elektrane, aerodrome, rudarske i industrijske objekte. U maju 2013. godine „Čengiz holdnig“ potpisao je ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu.

U njihovom vlasništvu je i topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, ali i podzemni rudnik bakra „Kjurej“. Pored bakra i aluminijuma, kako se čulo na sastanku, ova turska kompanija bavi se i proizvodnjom kobalta, volframa, cinka, antimona i fosfata.

Ovaj glomazni i izuzetno profitabilni konglomerat, kroz četiri kompanije u četiri različite industrije, vode četvorica braće – Mehmet, Seref, Ekrem i Asim. Oni čine Bord direktora i svako upravlja poslovanjem u jednoj industrijskoj grani. Kompaniju u vlasništvu Mehmeta Čengiza čine 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X