I Turski ČENGIZ HOLDING u trci za RTB Bor

531 0
BOR, (IST Media, foto: Lj. Aleksić) Mehmet Čengiz, vlasnik i prvi od četvorice braće Čengiz koji su osnovali i vode istoimeni konglomerat u Turskoj, posetio je danas sa braćom i saradnicima Rudarsko-topioničarski basen Bor i izrazio spremnost „Čengiz holdinga“ da učestvuje na tenderu za izbor njegovog strateškog partnera.

Ovo je njihova druga poseta Basenu u poslednjih mesec dana. Početkom juna, kada je zainteresovanost ovog turskog investitora za RTB Bor potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bor i Majdanpek je sa saradnicima posetio član Borda direktora turske kompanije, Seref Čengiz, a ovog puta u RTB Bor došao je lično vlasnik Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je da je RTB Bor i nadmetanje na tenderu predmet interesovanja turske kompanije prvenstveno radi širenja poslovanja njihovog ogranka koji pokriva rudarsku infustriju. „Čengiz hilding“ posluje u oblasti građevinsarstva, energetike, rudarstva, turizma i medija, a preko svojih firmi „Eti Bakir“ i „Eti Aluminijum“ šire poslovanje u oblasti rudarstva.

„Ovde smo ne samo zbog dobrih odnosa između naših zemalja, već i zbog izuzetnih odnosa naših predsednika – Erdogana i Vučića“, rekao je, pored ostalog, Mehmet Čengiz.

Mehmet Čengiz će sa braćom i stručnjacima u oblasti rudarstva, geologije i metalurgije iz ćerke-fimke „Eti Bakir“ tokom dvodnevne posete razgledati lično sve pogone u sastavu RTB-a u Boru i Majdanpeku.

„Državne kompanije nemaju mogućnost donošenja brzih odluka, dok privatne imaju i to je naša velika prednost. Sve državne kompanije koje smo u Turskoj privatizovali danas uspešno rade, a privatni sektor u našoj zemlji je od dolaska Erdogana – procvetao. Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor“, istakao je Mehemet Čengiz u razgovoru sa generalnim direktorom RTB-a Bor Blagojem Spaskovskim.

„Čengiz holding“ uključen je u izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata u Turskoj. Gradi autoputeve, mostove, tunele, brane, železnice, metroe, cevovode, elektrane, aerodrome, rudarske i industrijske objekte. U maju 2013. godine „Čengiz holdnig“ potpisao je ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu.

U njihovom vlasništvu je i topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, ali i podzemni rudnik bakra „Kjurej“. Pored bakra i aluminijuma, kako se čulo na sastanku, ova turska kompanija bavi se i proizvodnjom kobalta, volframa, cinka, antimona i fosfata.

Ovaj glomazni i izuzetno profitabilni konglomerat, kroz četiri kompanije u četiri različite industrije, vode četvorica braće – Mehmet, Seref, Ekrem i Asim. Oni čine Bord direktora i svako upravlja poslovanjem u jednoj industrijskoj grani. Kompaniju u vlasništvu Mehmeta Čengiza čine 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X