DruštvoPolitika

Gradski većnici o javnim preduzećima – Toplana i dalje lider među gubitašima

BOR, (IST Media) – Gradski većnici Bora, doneli su na današnjoj sednici niz odluka među kojima se izdvajaju predlog Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Bora za 2020/2021. godinu i informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za prvih šest meseci ove godine, kao i izveštaj o njihovom radu u 2020.

Na ovoj, 63. po redu sednici gradske vlasti, dominirao je izveštaj o poslovanju JKP “Toplana” u prošloj i ovoj godini, gde su zabeleženi ogromni gubici.

Čule su se oštre zamerke na račun rukovodstva Toplane koje je, za samo prvih šest meseci ove godine, i pored subvencija od 120 miliona dinara, zabeležila gubitak od neverovatnih 155 miliona dinara. Odnosno, gotovo isto koliko je iznosio gubitak u 2019. godini.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić se, na momente i u neprijatnom tonu obaraćao direktoru “Toplane” Milutinu Simiću, navodeći da su njegovi razlozi ispoljenog gubitka “nejasni”, te da će zahtevati da nadležne službe ispitaju finansijsko poslovanje tog preduzeća.

Član Gradskog Veća Dobrica Đurić je zaključio da je ugalj za prethodnu grejnu sezonu “Toplanu” koštao koliko su iznosili i prihodi, pa se otud nije ni moglo očekivati bolja finansijska situacija firme koja zapošljava 136 radnika sa prosečnom zaradom od 49.000 dinara.

Zaključeno je da je rad “Toplane”, ovakve kakva je danas, finansijski neodrživ, da se sve više vlasnika stanova i kuća odlučuju za isključenje sa toplovodne mreže, ali je gradonačelnik ipak rekao da to preduzeće neće doživeti sudbinu Apotekarske ustanove jer se očekuje bolja situacija kada proradi kotao na mazut, a naročito kada se, kako je najavljeno, za dve godine izgrade dve nove toplane na ekološke energente preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Kada je reč o ovogodišnjoj grejnoj sezoni, gradonačelnik, pozivajući se na izjavu direktora Toplane, uverava da će početi na vreme.

Kritike poslovanja palo je i na račun JP “Bogovina”, koje je u prvih šest meseci ove godine zabeležilo gubitak od milion dinara, a kada je reč o JKP “Vodovod”, iako je u prvih šest meseci zabeležilo gubitak od 24,6 miliona dinara, na ruku direktoru Goranu Paviću ide činjenica da se ukupna dugovanja konstantno smanjuju, budući da je to preduzeće preuzelo brojne komunalne radove u gradu čime je likvidnost poboljšanja. Ocenjeno je da će daljim angažovanjem “Vodovoda”, to preduzeće u dogledno vreme poslovati čak i u”plusu”.

Programnom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Bora za 2020. i 2021. godinu, pored dosadašnjih lokalnih mrežnih mernih mesta za praćenje
kvaliteta vazduha, meriće se i zagađenje u Brestovcu i Metovnici, gde je zona uticaja rudnika „Čukaru Peki“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X