EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Dobit RTB-a u prošloj godini 55,9 miliona dolara, proizvedeno 900 kg zlata

BOR, (IST Media) U Rudarasko-topioničarskom basenu (RTB) „Bor“, u 2012. godini proizvedeno je 900 kilograma zlata, i ostvarena dobit od 55,9 miliona dolara, saopšteno je dans u tom preduzeću.

 

 

Prema podacima menadžmenta RTB-a, prošle godine je preradom 14,3 miliona tona rude proizvedeno i 32,2 hiljade tona katodnog bakra i 5,5 tona srebra.

 

Ukupne iskopine od 47,5 miliona tona najveće su u poslednjih 15 godina, napomenuto je u RTB-u.

 

Generalni direktor kombinata bakra Blagoje Spaskovski, zaključio je da je samo u protekle tri godine to preduzeće zaradilo više od njegove vrednosti kada je prodavan na tenderu 2008. godine, kada je imovina borske kompanije nuđena za 243 miliona dolara.

 

„Finansijski rezultati RTB-a ostvareni u periodu od 2010. do 2012. godine, sa novcem kojim se iz sopstvenih izvora finansiralo obnavljanje rudarske mehanizacije, „znatno premašuju tu sumu“, naznačio je Spaskovski.

 

Mirjana Antić

Prema rečima zamenice generalnog direktora RTB-a Mirjane Antić, bilans iz tekućeg poslovanja bolji je za 14,3 miliona dolara od ostvarenog u 2011, a čak za 20,4 miliona od onog iz 2010. godine.

 

U RTB naspominju da su u 2012. godini u rudarstvo i metalurgiju uložili 152 miliona dolara.

 

Dve trećine tih ulaganja odnose se na projekat „nova topionica“, a oko 48 miliona dolara je koštala nabavka dodatne rudarske opreme, rekonstrukcija flotacije u Krivelju i Majdanpeku, aktiviranje rudnika „Cerovo“ i eksproprijacija.

 

Prosečna neto plata radnika RTB je 69 hiljada dinara.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X