Dan borbe protiv AIDS-a: Testiranje ključ prevencije

671 0

SRBIJA (IST Media, Ivana Milovanović) U Srbiji živi nešto više od 2000 osoba zaraženih HIV virusom, a procene su da još polovina od tog broja ne zna da je inficirano. Na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, od 1988. registrovane su 44 osobe obolele od AIDS-a i 19 HIV pozitivnih osoba, starosti od 20 do 49 godina. Testiranje je jedini način da osoba sazna svoj HIV status, kao i da primenom terapije odloži simptome bolesti i poboljša kvalitet života, kažu iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

 

world-aids-dayOd 1988. godine u Istočnoj Srbiji od AIDS-a je umrla 21 osoba, od toga 18 muškaraca i tri žene. Smrtnost je poslednjih godina smanjena, pre svega zahvaljujući prevenciji ove bolesti. U Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru, testiranje se može obaviti svakog radnog dana.

 

Testiranje je besplatno, dobrovoljno,poverljivo i u potpunosti anonimno. Nije potreban nijedan lični dokument, dakle ni zdravstvena knjižica. Osoba može, praktično, pod šifrom doći i testirati se na HIV”, kaže za IST Media dr Svetlana Živković , specijalista epidemiologije u ZZJZ “Timok”.

 

Osobe zaražene HIV virusom i obolele od AIDS-a, pored borbe sa bolešću, žrtve su diskriminacije kako u ličnom, tako i u profesionalnom okruženju, stoga je važna stavka u poboljšanju kvaliteta njihovog života  i informisanje i edukacija čitavog stanovništva.

 

Agencija UN za borbu protiv AIDS-a, saopštila je da je 2014. godine registrovano 36,9 miliona ljudi, pretežno u Africi, koji žive sa sidom. Od 2000. i 2014. zaraza se proširila za 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao za 26 odsto na Bliskom istoku i severnom delu Afrike, navodi se u izveštaju.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X