DruštvoNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Dan borbe protiv AIDS-a: Testiranje ključ prevencije

SRBIJA (IST Media, Ivana Milovanović) U Srbiji živi nešto više od 2000 osoba zaraženih HIV virusom, a procene su da još polovina od tog broja ne zna da je inficirano. Na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, od 1988. registrovane su 44 osobe obolele od AIDS-a i 19 HIV pozitivnih osoba, starosti od 20 do 49 godina. Testiranje je jedini način da osoba sazna svoj HIV status, kao i da primenom terapije odloži simptome bolesti i poboljša kvalitet života, kažu iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

 

world-aids-dayOd 1988. godine u Istočnoj Srbiji od AIDS-a je umrla 21 osoba, od toga 18 muškaraca i tri žene. Smrtnost je poslednjih godina smanjena, pre svega zahvaljujući prevenciji ove bolesti. U Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru, testiranje se može obaviti svakog radnog dana.

 

Testiranje je besplatno, dobrovoljno,poverljivo i u potpunosti anonimno. Nije potreban nijedan lični dokument, dakle ni zdravstvena knjižica. Osoba može, praktično, pod šifrom doći i testirati se na HIV”, kaže za IST Media dr Svetlana Živković , specijalista epidemiologije u ZZJZ “Timok”.

 

Osobe zaražene HIV virusom i obolele od AIDS-a, pored borbe sa bolešću, žrtve su diskriminacije kako u ličnom, tako i u profesionalnom okruženju, stoga je važna stavka u poboljšanju kvaliteta njihovog života  i informisanje i edukacija čitavog stanovništva.

 

Agencija UN za borbu protiv AIDS-a, saopštila je da je 2014. godine registrovano 36,9 miliona ljudi, pretežno u Africi, koji žive sa sidom. Od 2000. i 2014. zaraza se proširila za 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao za 26 odsto na Bliskom istoku i severnom delu Afrike, navodi se u izveštaju.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X