DruštvoKorona

Borski ugostitelji poručili državi: Ili nam dajte da radimo ili nas oslobodite dažbina

Preduzetnici Bor protest

Sedamdesetak borskih ugostiteljskih radnika, protestovalo je danas ispred gradske Skupštine zahtevajući od države da ih oslobodi plaćanja poreza i doprinosa ili omogući da nesmetano rade, kao što je to dozvoljeno velikim trgovinskim centrima.

Grad Bor je preduzetnicima omogućio određene povlastice, ali na neki ugostitelji napominju da im one ništa ne znače.

Milos Matovic, Beerhose i Nocni klub Midnight
Milošu Matoviću šest meseci zaključan klub Midnight

Većini nas oslobađanje kroz paket mera koje je prodložila gradska uprava ne znači ništa. Tražimo da se otpišu svi porezi iz prethodnog perioda kao i poreske obaveze koje su dospele u međuvremenu. Tražimo i da nas puste normalno da radimo jer je nemoguće živeti kroz namete a istovremeno i zabranu poslovanja.  Šest meseci radimo skraćeno, a sada nam je i to zabranjeno, rekao je Miloš Matović, vlasnik Beerhouse-a i noćnog kluba Midnight.

Rezigniran je jer se u velikim trgovinskim lancima stvaraju velike gužve ali  država ne reaguje. Zato je upozorio da će jedan broj vlasnika od ponedeljka samoinicijativno otvoriti lokale ukoliko se mere ne olakšaju.

Ne molimo, već zahtevamo da nam se dozvoli da radimo kao i svi u ovoj zemlji ili da nam se otpišu svi porezi i sva dugovanja nastala zbog nesposobnosti države da organizuje lečenje i zaštitu svojih građana, poručila je Jovanka Tamburić, vlasnica picerije Casper.

Jovanka Tamburić: Ugostitelji dovedeni u bezizlaznu situaciju

Kaže da su ovim protestom preduzetnici želeli da pokažu koliko je ljudi u problemu i da ukažu na to da će svi koji na bilo koji način zavise od ugostiteljstva polako ostati bez posla. I vlasnici i konobari i kuvari, pa čak i oni koji nisu direktno povezani sa njima.

Jedan od takvih primera je i porodica Đorđević iz Bora koja upravlja kafićem. Suprug je i muzičar i onemogućen je da se bavi svojim poslom.

Jako teško sastavljamo kraj s krajem. Imamo i malo dete kome treba objasniti da se nema. Od zatvaranja lokala se trudimo da preživimo jer nemamo nikakve prihode a rashodi se iz meseca u mesec množe, kaže Una Đorđević koja očekuje bilo kakvu pomoć države, ili makar ublažavanje mera kroz radno vreme.

 

Una Djordjevic
Kako objasniti detetu da nema para – Una Đorđević

Ona je na protest došla sa malim detetom, a isto je učinio i jedan broj ugostitelja.

Ugostitelji zaključuju da pomoć koju im je Grad pružio ni blizu ne pokriva gubitke, dok su prošlogodišnju državnu pomoć (moratorijum) počeli da vraćaju od februara.

Ovo je bezizlazna situacija jer, ako pod zabranom radimo završićemo u zatvoru a u zatvor ćemo otići i ako ne platimo porez, zaključila je Jovanka Tamburić.

Sat vremena pre zakazanog protesta, medijima se obratio član gradske vlade Danijel Aleksić, koji je ponovio da se paket olakšice borskim preduzetnicima odnose na oslobađanje plaćanja lokalnih taksi i takse plaćanja dela nameta zauzetosti javnih površina na šest meseci, a ova odluka biće zvanično doneta na narednoj sednici Skupštini grada.

Ta odluka, kaže većina, ništa ne znači većini ugostitelja.

Aleksić je još naveo da se razmatra i mogućnost da zakupci lokala koji su u vlasništvu grada ne plaćaju zakup ukoliko su onemogućeni da rade. Ovaj predlog razmatraju stručne službe grada kako bi se videlo da li su po zakonu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X