Borski plavi kamen se dobacio preko granice

401 0

BOR (IST Media) Zaposleni u Fabrici plavog kamena koja posluje u sastavu Topionice i rafinacije bakra, proizveli su ove godine 125 tona ovog proizvoda, što se nije desilo prethodnih deset godina. U ovom preduzeću smatraju da je povećana proizvodnja rezultat stanja na domaćem tržištu, jer su ugašeni dosadašnji konkurenti – šabačka “Zorka” i “Župa” iz Kruševca.

 

Pored stalnih kupaca – beogradski “Vodovod”, “Rudnik” iz Gornjeg Milanovca i rudnici olova i cinka, u poslednje vreme je sve više kupaca iz inostranstva.

 

“Upravo sprememo isporuku 86 tona za Tursku, a dosad smo plavi kamen izvozili u Mađarsku, Češku, Englesku i Poljsku”, kaže rukovodilac RJ “Regeneracija” Snežana Stančić.

 

Ona dodaje da na veću prodaju borskog “plavog” utiču odgovarajuća cena ali verovatno i kvalitet proizvoda.

 

Ipak, Stančićeva priznaje da na rast tražnje utiče i sve šira primena plavog kamena.

 

“Iako je osnovna primena bakar-sulfata u poljoprivredi, gde se koristi kao pesticid, firma iz Londona ga je, recimo, upotrebljavala u malim koncentracijama za proizvodnju stočne hrane. Beograđani ga koriste kao algicid za čišćenje vodovodnih instalacija, a rudnici olova i cinka ga kupuju za flotiranje rude – ističe Stančićeva.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X