Borski osnovci u školi ekologije. Biće promoteri prirodnih lepota na društvenim mrežama

540 0
BOR, (IST Media, foto: D.Novaković) Tridesetak učenika viših razreda osnovnih škola iz Bora, Zlota, Metovnice, Šarbanovca i Brestovca pohađalo je prvi deo ekološke škole „Zelene oaze Bora“ koju finansiraju kompanija Rakita i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Prava prilika za mlađe generacije da spoznaju važnost očuvanja životne sredine je ekološka škola „Zelene oaze Bora“ čiji je prvi deo upravo realizovan u kanjonu Lazareve pećine. Cilj ove korisne edukacije je da se učenici upoznaju sa prirodnim lepotama Bora i okoline, nakon čega stečena znanja i iskustva mogu preneti školskim drugarima.

„Veoma mi je lepo ovde pored Lazareve pećine. Boravak u prirodi sa drugarima je zaista divan i naučili smo puno novih stvari. Posebno mi je zanimljivo koliko u Lazarevom kanjonu ima retkih vrsta biljaka i životinja. Biće mi zanimljivo i da svojim mlađim drugarima budem vršnjački edukator i da ih upoznam sa svime što sam naučio“, kaže Teodora Todorović, učenica 7 razreda OŠ „Petrar Radovanović“ iz Zlota.

I ne samo da će deca postati vršnjački edukatori, već će u kanjonu Zlotske reke i Lazarevoj pećini, na planinama Dubašnica, Veliki Krš i Stol, svojim mobilnim telefonima fotografisati floru i faunu, snimati video klipove, i sve to uz prateće tekstove objavljivati putem društvenih mreža.

„Meni je najzanimljivije bilo to što sam naučila kako da sastavljam tekstove o ekologiji za fejsbuk profil. Nisam ranije znala čime se bavi ekološki novinar, ali sada maštam o tome da mi to bude posao kada porastem. To bi mi omogućilo da budem puno u prirodi, a da posle prenesem ljudima šta sam sve videla“, kaže Milica Kračunović, učenica 6 razreda OŠ „Stanoje Miljković“ iz Metovnice.

Nataša Ranđelović iz Društva mladih istraživača, organizacije koja je partner na projektu, naglašava da će na taj način učenici biti promoteri održivog eko turizma.

„Iako je većina polaznika škole sa sela, značajno je to što su se mnogi prvi put uživo susreli sa nečim o čemu uče u školi“, rekla je ona.

Vukosav Antonijević iz udruženja „Village“, posebno se zahvalio kompanij Rakita na realizaciji projekta, ističući da će inženjeri geologije iz ove kompanije dodatno uzeti učešće u akciji i upoznati polaznike škole sa geodiverzitetom ovog prostora.

Ekološka škola „Zelene oaze Bora“ se održava u organizaciji konzorcijuma koji čine udruženje „Village“ iz Zlota, Društvo mladih istraživača Bor i udruženja „Eko baština“ iz Bora.

Projekat „Zelene oaze Bora“ delom finansira i Grad Bor preko „Ekoloskih dana Bora“ gde su nosioci Društvo mladih istraživača.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X