Homolje nastavlja tradiciju: DANI PROJE I SIRA 2019. za hiljadu zvanica

784 0
ŽAGUBICA, (IST Media) Tradicionalna manifestacija „Dani proje i sira“, održana je jedanaestu godinu zaredom u Medveđici, selu podno Homolja, u prisustvu oko hiljadu gostiju i više stotina takmičara koji su pokazali veštine u pripremanju jela i seoskim sportskim disciplinama snage i spretnosti.

Meštani Medveđice su se pokazali kao dobri domaćini koji godinu za godinom čine napor više da ova manifestacija poprimi širi značaj i doprinese očuvanju tradicije i nematerijalne baštine.

Za titulu najkvalitetnijih proizvođača ove godine takmičilo se „14 proja i 16 sireva“ koje su spravila domaćinstava sa ovog podneblja, a odžano je i takmičenje u pripremi svadbarskog kupusa, kao i proje i sira sa najvećim prečnikom.

Porodica Nikolić iz Krepoljina je ove godine odnela titulu najboljeg domaćinstva u gotovo svim kategorijama. Stalaže u njihovom domu krasiće pehari za najbolju proju i sir, ali i za svadbarski kupus, koji se više sati krčkao u kazanu. Glava porodice Zoran Nikolić, nije hteo do detalja da nam otkrije tajne spravljanja svadbarskog kupusa, ali nas je pozvao da budemo gosti u njegovom domu kada ga bude spremao naredni put.

Nikolići kao Barselona. Uzeli sve pehare.

Kad je reč o najbolje ocenjenom siru i proji, kriterijume za titulu šampiona odao nam je Dragiša Bogdanović, jedan od članova žirija iz Turističke organizacije Žagubica. Kaže da su presudile nijanse, jer su se ove godine homoljski spravljači sira dobro pripremili.

Svadbarski kupus je bio savršen! Još kad bi na Homolju bilo više svadbi…

„Za izbor najboljeg sira u ponudi su bili prevreli kozji, kravlji, ovčiji ili mešoviti. Pre svega obratili smo pažnju na slanost, masnoću i šmek. Bilo je jako tesno i komisija je imala dilemu kome da pripadne titula a kome drugo i treće mesto, otkriva Bogdanović“.

Objasnio je da kod izbora najbolje proje postoje pravila. U suprotnom, sledi eliminacija.

„Proja se isljučivo pravi od obične vode, belog ili žutog projnog brašna i soli. Ukoliko osetimo bilo koji drugi dodatak, takva proju diskvalifikujemo“, objašnjava ovaj turistički radnik.

 

Proje su naizgled iste, a ukus neverovatno različit

Goste na ovogodišnjim Danima proje i sira zabavljalo je lokalno Kulturno-umetničko drušvo, lokalni pesnici i pesnikinje, a neki su se odvažili da se takmiče u brzom ispijanju piva „na cevčicu“.

Ko će pre da isrče Jelena?

Nedaleko od planinarskog doma u Medveđici, na čijem se prostoru i poljani odvijala centralna manifestacija, slikari galerije ULUH inspiraciju su tražili u prirodi, a radovi će krasiti Zavičajni muzej Homolja.

Predsednica SO Žagubica Olivera Pauljeskić, istakla je da je Homolje savršeno mesto za „gastronomski turizam“ i predstavalja destinaciju koja raspolaže dobrom perspektivom za razvoj turizma hrane.

„Homolje krasi netaknuta priroda, nepregledne šume i plja punih plodova od kojih vredni domaćini spravljaju sokove i džemove. Služe se domaća i nacionalna jela spremljena po receptima od pamtiveka i mnogi strani turisti su se zbog toga vraćali u Homoje. Zbog te autentičlnosti, ovo je regija gde se rađaju želje za novim gastronomskim iskustvima“, rekla je prva žena žagubičke Skupštine.

Jer, cilj ove manifestacije jeste da privuče veći broj turista ne samo iz Žagubice, već i ostatka Srbije, kao i turiste van naših granica. Za sada, o ovoj manifestaciji van Srbije informaciju šire brojni ovdašnji stanovnici koji rade u inostranstvu, mahom u Italiji i Austriji.

Direktora Turističke organizacije Žagubica Vladana Lazića raduje što ova manifestacija dokazuje da stanovništvo ne samo da nije zaboravilo korene, nego i da na poseban način neguje svoju kulturu i tradiciju.

„Ovo je primer kako se neguje kutura i tradicija, jer je to jedan od glavnih preduslova za ostanak stanovništva na ovom području“, rekao je Lazić.

Manifestaciju su podržali brojni sponzori, a pokrovitelj je  Opština Žagubica.

Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Homoljski brend – Od domaćina do kupca”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Žagubica. Stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvanični stav opštine Žagubica

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X