SrbijaНекатегоризовано

APOS: Naš račun za struju ima najviše stavki u regionu

Iako pojednostavljen, račun za struju koji će potrošači dobiti narednih dana ima 23 stavke što je najviše u odnosu na račune koji dobijaju potrošači u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Najmanje stavki su na računu za struju ima Elektroprivreda Crne Gore – 8, dok Elektroprivreda BiH i Elektra Zagreb imaju – 13, odnosno 15 stavki.

 

srbija 1

 

U periodu kada su organizacije potrošača dostavljale svoje predloge za izgled računa, Asocijacija potrošača Srbije – APOS je istakla da račun mora da bude jasan prosečnom potrošaču, a da istovremeno zadovolji sve obaveze davaoca usluge za preciznom i tačnom izraženom cenom i količinom kupljene usluge. Smatrali smo da nikome nije potreban podatak o jednogodišnjoj potrošnji koji potrošaču nije dovoljno razumljiv. Istakli smo da nije primereno naplaćivati svim građanima naknadu za povlašćene proizvođače iz OIE, bez obzira na to što je ta naplata predviđena Uredbom Vlade Srbije. Umesto toga, korisnije bi bilo da račun za struju sadrži savete za uštedu energije. Na primerima računa članica EU, jedna od najvidljivijih stavki je broj kol-centra i besplatnog info broja. Srbija se takođe kroz novi račun nije pripremila ni za informisanje potrošača o pravu promene distributera, koju će i naši potrošači uskoro imati kao mogućnost.

 

Prema analizi kolega iz Centra za zaštitu potrošača – FORUM iz Niša, računi za struju u kojima postoje dve tarife (viša i niža) i tri boje uz dodatak izmišljenih fiksnih delova i stavkom kamata, su nepoznanica za elektroprivrede zemalja EU. I oni takođe navode da je statistika koja je sastavni deo računa sasvim nepotrebna a i najveći broj građana to neće razumeti. „Očekivalo se da će konačno računi za struju biti jasni, da će se konačno znati kolika je stvarna cena kilovatsata električne energije i da će se potrošnja meriti u dve tarife: niža tarifa i viša tarifa. Međutim i u novim računima ćemo pored dve tarife imati i tri boje, što ne primenjuje nijedna elektroprivreda u Evropi”,  navodi se u saopštenju FORUM-a.

 

Preporuke Evropske komisije: Šta bi trebalo da se nađe na dobrom računu za struju?

 

Prema mišljenju Evropske komisije (EK) računi za gas i struju, treba da budu jasni i da sadrže korisne informacije. Oni treba da pružaju tačne i nedvosmislene informacije o utrošku energije koju treba da platite. Evropska praksa je da na računu stoje informacije i prava na promenu dobavljača energije. O tome svedoče primeri računa članica EU na kome obavezno stoji kog datuma potrošač može da raskine postojeći ugovor i promeni svog dobavljača.

 

 

Najvažnije i obavezne stavke prema mišljenju EK 

 

– Ime dobavljača i njihovi kontakt podaci (uključujuci njihove besplatne linije i broj za hitne slučajeve);

– Trajanje vašeg ugovora i rok za informisanje dobavljača ako želite da promenite dobavljača;

– Vaše ime i tarifa, jasna struktura cena za svoju tarifu (osnovna cena, plus sve ostale takse i porezi );

– Jedinična cena energije za izabranu tarifu

– Iznos koji treba uplatiti, za koji obračunski period, do kada i kako;

– Informacije o tome kako je ovaj iznos izračunat : da li je zasnovano na stvarnom očitavanju brojila ili na osnovu druge procene?

– Za proračune na osnovu stvarne potrošnje:očitavanja brojila i potrošnje tokom obračunskog perioda;

 

 

 

 

Druge korisne informacije i pogodnosti

 

– Informacije o tome kako i gde biste mogli da dobijete savete o štednji energije ( npr.link na sajtu );

– Informacije o tome kako da dobiju račun u alternativnim formatima (npr. u velikoj štampi) za potrošače sa invaliditetom.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Transport autoputem neeksplodiranih ubojnih sredstava velike razorne moći od Kragujevca do Paraćina

Miloš Marković

Rast cena ugostiteljskih usluga. Hrana, piće, i prenoćište sve skuplji

Miloš Marković

Mali najavljuje zakon: Koliko novca će se dobijati za prvo, a koliko za drugo dete?

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X